Krajišnik: Iz trenutne svjetske krize EU će izaći kao veliki gubitnik

29
Foto: SRNA

Lideri Evropske unije postigli su dogovor o zabrani uvoza ruske nafte u EU, a to će donijeti određene posljedice, rekao je Milenko Krajišnik, dekan Ekonomskog fakulteta u Banjaluci i predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

Istakao je da će Evropska unija biti u velikim gubicama.

– Kriza će trajati mnogo, a od svih zemalja jedino je EU veliki gubitnik – izjavio je Krajišnik.

Krajišnik navodi da su kratkoročno i EU i Rusija na gubitku, a dugoročno više EU.

– U drugom roku Rusi će se okrenuti ka prodaji energenata drugim zemljama, Kina će sa jeftinim ruskim plinom biti mnogo konkurentnija i zauzeće najbolju poziciju na ruskoj pijaci. EU je u tom drugom roku značajan gubitnik i zato se ne može očekivati da će se cijene vratiti na staro – dodao je Krajišnik.

Kako Krajišnik kaže Evropska unija donosi odluku na svoju štetu.

– Potrebno je vrijeme i infrastruktura da bi oni bili nezavisni od ruskog gasa. Prošlo je vrijeme monopola, a podizanjem cijena ne mogu da se namire gubici koje imaju – kaže Krajišnik.

Komentarišući ulogu Zapada, Krajišnik navodi da Zapad nije dobro procijenio Rusiju, čak i potcijenio. Sankcije prema ogromnoj ekonomiji kao što je ruska, nije izvodljiva.

– Ruska ekonomija je mnogo jača od njemačke ekonomije, a ako dobije savez sa Kinom, koja ima odličnu ekonomiju, efekti koje Zapad želi nisu izvodljivi – saopštio je Krajišnik.

Kako Krajišnik navodi, BiH je u lošoj poziciji, jer je vezana za EU.

– Kriza će se svakako negativno odraziti i na našu ekonomiju, jer smo zavisni od EU i kada je pitanju uvoz, ali i izvoz robe – dodao je Krajišnik.