Krišto: BiH intenzivno radi na promociji novog plana rasta

4
Foto: Klix.ba

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto izjavila je danas u Kotoru na Samitu lidera Balkana i EU o Planu rasta za Balkan da se u BiH intenzivno radi na promociji novog plana rasta na način da se ukazuje na važnost njegove implementacije i sprovođenja reformi.

U obraćanju učesnicima panela „Sadašnja situacija i planovi za budućnost – Novi plan rasta“ ona je pojasnila da se reforme tiču vladavine prava, boljeg funkcionisanja institucija, osnaživanja poslovne klime i zadržavanja ljudskog kapitala u BiH, što sve zajedno dovodi do snažnijeg rasta ekonomije koji je potreban prije svega u BiH.

Krištova je iskazala uvjerenje da je uz sve izazove u BiH to najbolji način da se iskaže odlučnost i predanost evropskom putu, za koji u BiH postoji puni konsenzus i predstavlja glavni spoljnopolitički cilj svih konstitutivnih naroda i građana.

U uvodnom obraćanju Krištova je zahvalila domaćinu samita, premijeru Crne Gore Milojku Spajiću za iskrenu posvećenost jačanju regionalne saradnje i stabilnosti, kao i evropskom komesaru za susjedstvo i proširenje Oliveru Varheljiju za konstantnu podršku BiH na evropskom putu.

Krištova je govorila o evropskom putu BiH i važnim iskoracima načinjenim u proteklom periodu, a koji su rezultirali sticanjem statusa kandidata i odlukom Evropskog savjeta o otvaranju pregovora sa BiH.

Ona je istakla da je BiH službeno Evropskoj komisiji poslala popis reformi s kvalitativnim/kvantitativnim koracima za provođenje Plana rasta za Balkan, saopšteno je iz Savjeta ministara.

– U vremenu koje je pred nama, dok finalizujemo narativni dio reformi kao i modus raspodjele sredstava, učiniću sve da i u budućnosti zadržimo našu odlučnost, te da međusobnom saradnjom, zajedničkim radom i povjerenjem konsenzusom dođemo do zajedničkog cilja – navela je Krištova.

Ona je najavila da će BiH u septembru biti domaćin sljedećeg samita lidera Balkana i EU.