Krišto i Lajčak o predstojećim reformama i političkim prilikama

8
Foto: SRNA

Novoimenovana predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto razgovarala je sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom o evropskom putu BiH, predstojećim reformama i političkim prilikama nakon opštih izbora.

Zvaničnici su na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu održali radni sastanak na kome su posebno istakli dobijanje statusa kandidata i očekivane procese koji će obezbijediti potrebne iskorake na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu.

Ti će procesi, istakla je Krišto, biti vođeni u skladu sa potpisanim smjernicama i načelima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-2026. godine, naglasivši pri tome potrebu hitne izmjene izbornog zakonodavstva i druge neophodne reforme.

Krišto je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je BiH dodijeljen status kandidata za EU, koji dolazi kao prvi značajan iskorak na putu prema EU nakon podnošenja zahtjeva za članstvo 2016. godine.

Ona je rekla da ovaj iskorak doprinosi ne samo BiH, već i regiji u cjelini, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Krišto je naglasila i pozitivnu dinamiku u procesu uspostavljanja vlasti nakon opštih izbora, ističući predanost reformama kojima će se obezbijediti maksimalna stabilizacija, socio-ekonomski napredak, te ostvarenje spoljnopolitičkih prioriteta.