Krišto: Kao odgovor na krizu BiH bira saradnju i otvorenost

7
Foto: SRNA

Novoimenovana predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto istakla je tokom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu da BiH kao odgovor na globalnu krizu bira saradnju i otvorenost.

Krišto je i u obraćanju na ovom međunarodnom skupu i tokom sesije „Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu“ navela da će novi saziv Savjeta ministara biti angažovan na poboljšanju odnosa u regionu i intenziviranju saradnje sa EU.

– Više nego ikada svjesni smo da se moramo fokusirati na ono što nas ujedinjuje, a ne na ono što nas dijeli – poručila je Krišto i dodala da BiH ostaje privržena berlinskom procesu kao osnovnom mehanizmu za put u konkurentna i stabilna evropska društva.

Ona se osvrnula na globalne izazove sa kojima se društva danas suočavaju, te istakla da posljedice globalne krize imaju još veće negativne reperkusije na društva zapadnog Balkana, posebno ako se saradnja i integracija zamjenjuju konfliktom, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Prema njenim riječima, aktuelna kriza mora se pretvoriti u sredstvo kojim će se ubrzati energetska tranzicija i ukloniti sve opstrukcije razvoju novih, čistih i održivih tehnologija.

– Dužni smo da učinimo sve što je moguće da bismo zamijenili zastarjele tehnologije i infrastrukture u korist zdravlja i sigurnosti ljudi, te životne sredine. Tu vidim priliku još tješnje saradnje zemalja zapadnog Balkana – ukazala je Krišto.

Kao adekvatan odgovor na trenutnu društvenu krizu povjerenja i solidarnosti u državama zapadnog Balkana Krišto je izdvojila bolju saradnju sa EU i njenim institucijama.

Ona je naglasila da BiH, a i zapadni Balkan, trebaju nedvosmislenu podršku EU više nego ikada.

– Uprkos svim izazovima, EU je jedina zajednica na svijetu čije su osnovne vrijednosti osnova za napredak čovječanstva i društava. Zbog toga sam ponosna na status kandidata BiH, koji smo postigli 15. decembra prošle godine, zahvaljujući angažmanu država članica i institucijama EU – rekla je Krišto.

Na sesiji posvećenoj zapadnom Balkanu učestvovali su zvaničnici zemalja regiona, te predstavnici vodećih međunarodnih institucija i organizacija, kao i privrednih društava Evrope i svijeta.

Svjetski ekonomski forum održava se od 16. januara do sutra.