Krišto: Međunarodni sajam privrede u Mostaru prilika za jačanje saradnje sa zemljama regiona

15
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto rekla je danas da Međunarodni sajam privrede u Mostaru prilika za jačanje saradnje sa zemljama regiona kao geografski najbližim spoljnotrgovinskim partnerima BiH.

Krištova je istakla da je potvrda toga i otvaranje direktne avio-linije između Beograda i Mostara, koja predstavlja ne samo povećanje mobilnosti nego je i simbol vizije u kojoj granice postaju sve manje važnje, dok su saradnja i zajedništvo ključni za napredak.

Ona je istakla da se u 25 godina djelovanja mostarskog sajma promijenilo mnogo toga u BiH, koja je i dalje zemlja bogatog privrednog i razvojnog potencijala, a mogućnost za dodatni razvoj i inovacije su mnogostruke, uzevši u obzir prirodna bogatstva, ali i izuzetno vrijedne ljude ovog kraja.

Krištova je na otvaranju navela da se sajam tokom svih godina afirmisao kao posebno mjesto susreta, dijaloga i saradnje na svim poljima, od privrede do politike.

– Sajam je postao i brend Mostara, ali snažni pokretač kako ekonomskog razvoja Mostara, tako i cijele BiH, a možemo reći i regiona – rekla je Krištova.

Treću put u 25 godina održavanja mostarskog sajma zemlja partner je Hrvatska, a Krištova je istakla da to partnerstvo nije izraz samo dobrih političkih odnosa i snažne privredne povezanosti, nego je i potvrda zajedničke težnje da se kroz razmjenu znanja i iskustva dodatno osnaži saradnja dvije zemlje.

– Želim zahvaliti premijeru (Andreju) Plenkoviću i Hrvatskoj, kako za partnerstvo na ovogodišnjem sajmu u Mostaru, tako i na svakom vidu podrške i pomoći koja se manifestuje kroz razne projekte u različitim oblastima i segmentima društvenog života i djelovanja u BiH u trenutku otvaranja pregovora BiH sa EU – rekla je Krištova.

Ona je podsjetila da je zahvaljujući politici dijaloga i konsenzusa napravljen značajan iskorak u radu institucija, kada je u pitanju proces evrointegracija, što je na kraju dovelo i do otvaranja pregovora o članstvu BiH u EU.

Krištova je izrazila uvjerenje da će se uz sve izazove sa kojima se BiH suočava nastaviti reformski proces, uz međusobno uvažavanje i dijalog u interesu održivosti, bezbjednosti i evropske budućnosti BiH.

– Da bismo nastavili tim putem nedopustivo je vođenje alibi politike. Moramo preuzeti odgovornost i donositi odluke kroz institucije i tijela vlasti u BiH poštujući ustavnu strukturu i nadležnosti svih nivoa – istakla je ona.

Ona je izrazila nadu da će i ovogodišnji Mostarski sajam privrede, uz postojeće poslovne i prijateljske veze omogućiti proširenje poslovanja na nova tržišta, te povezivanje sa drugim strateškim partnerima

– Stoga, neka i ovaj sajam bude inspiracija i podstrek za sve nas, da u svijetu koji se neprestano mijenja ostanemo otvoreni za nove ideje, iskoristimo prilike koje nam se pružaju i nastavimo zajedno raditi na stvaranju sinergije koja će nas sve voditi ka prosperitetnijoj budućnosti – zaključila je Krištova.

Sajmu prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i brojni drugi zvaničnici iz zemlje i regiona.

Na Mostarskom sajmu tradicionalno se predstavljaju proizvodi iz metalske i građevinske, poljoprivredne, prehrambene, automobilske i drugih industrija, kao i sektor usluga, od bankarstva do turizma.

Tokom trajanja sajma biće održane i podsajamske manifestacije, sajam turizma, sajam vina, IT tehnologija, a planirani su i međunarodni poslovni susreti.

Sajam će biti otvoren do subote, 20. aprila.