Krišto: Posjeta Fon der Lajenove – značajan korak na evropskom putu

5
Foto: Klix.ba

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto izjavila je da je današanja posjeta predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen BiH značajan korak na putu BiH ka EU, te da je upoznata sa novim evropskim programom ekonomskog rasta za zemlje zapadnog Balkana vrijednim šest milijardi evra.

– To je finansijska odluka o pomoći od šest milijardi na zemlje regiona, dvije milijarde su bespovratna sredstva, a četiri milijarde kroz zajmove – rekla je Krištova na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon sastanka sa Fon der Lajenovom.

Krištova je izrazila nadu da će Fon der Lajenova sa svojim saradnicima u Izvještaju o napretku BiH ka EU prepoznati trud, rad i iskorak koji je napravljen na reformskom putu, kao i da će politički predstavnici u BiH biti ohrabreni mogućim otvaranjem pregovaračkog procesa, što bi mnogo značilo za BiH.

Prema njenim riječima, kandidatski status prethodne godine doprinio je stabilizaciji političkih prilika u BiH, bržem uspostavljanju vlasti i boljem funkcionisanju institucija.

– Otvaranje pregovaračkog procesa bi nam u kontekstu geopolitčkih kretanja doprinijelo da BiH napravi korak da bude sigurna, stabilna i prosperitetna, da se bavi svime što je dobro za sve njene stanovnike, a ne da se bavimo podjelama i nečim što nije dobro ni za koga – rekla je Krištova novinarima u Sarajevu.

Ona je dodala da bi iskorak u smislu otvaranja pregovora o pridruživanju BiH EU bio dodatni podstrek za aktivnost svih da bi napravio svima u BiH potreban pomak.

– Pomoć koju imamo od evropskih institucija je nemjerljiva, ove rezultate koje smo napravili, napravili smo u saradnji sa evropskim institucijama – podsjetila je Krištova.

Prema njenim riječima, Savjet ministara kroz novi plan rasta ostaje predan ispunjavanju onoga što se očekuje od BiH, a to je pristupanje jedinstvenom tržištu, završetak regionalnog tržišta, sprovođenje reformi, kao i povećanje pretpristupne pomoći.

Ona je navela da se iskoraci na putu BiH ka EU odnose na reforme u oblasti ljudskih prava, razvoju demokratije, suzbijanju korupcije, kao i na usklađivanje spoljne i bezbjednosne politike BiH sa politikama EU.

Krištova je navela da se dešavanja u BiH i regionu reflektuju i na prostor EU, te dodala da BiH želi da bude privržena i regionalnim inicijativama.

– Moramo ispuniti određene obaveze koje se odnose na Berlinski proces. Ostao nam je još jedan sporazum o slobodi kretanja kao uslov da bismo koristili sredstva i na tome ćemo raditi da završimo i da ostvarimo ono što treba BiH – naglasila je Krištova.

Krištova je dodala da iskorak i napredak BiH na evropskom putu zavisi od dijaloga, međusobnog uvažavanja i poštovanja ustavnih normi.

Ona je Fon der Lajenovu upoznala i o tome da je u posljednje vrijeme usklađen veliki broj političkih stavova oko određene legislative i odluka koje su bile neophodne.