Krišto: Saglasnost o evropskom setu zakona, 22. avgusta sjednica Predstavničkog doma

10
Foto: Klix.ba

Zamjenik predsjednika HDZ-a Borjana Krišto izjavila je da je na današnjem sastanku političkih lidera stranaka partnera u vlasti na nivou BiH dogovoreno da za 22. avgust bude zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi bio razmatran set evropskih zakona koji su usaglašeni.

– Mi smo kroz ovo vrijeme usaglasili veliki set evropskih zakona koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri, koji su otišli od Savjeta ministara ka Parlamentarnoj skupštini BiH. Dogovorili smo da za 22. avgust bude zakazana sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH na kojoj bi bili razmatrani ti zakoni koji su već u parlamentarnoj proceduri – rekla je Krišto na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Prema njenim riječima, saglasnost je postignuta i o formiranju radnih grupa koje bi trebale da rade na setu zakona koji se tiču vladavine prava, odnosno zakona iz oblasti pravosuđa u širem smislu.

– Trebalo bi da na nivou Savjeta ministara budu formirane radne grupe koje bi podrazumijevale i predstavnike izvršnih tijela vlasti sa nivoa entiteta. Nadam se čim bi se ti zakoni usaglasili, a već sada su dobrim dijelom usaglašeni da bi se trebali naći na sjednici Savjeta ministara i nakon toga upućeni u parlamentarnu proceduru – navela je Krišto.

Ona je naglasila da je danas dogovoreno i da se nastavlja ova vrsta dijaloga, odnosno razgovora, tako da bi prije sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH 22. avgusta trebalo da bude održan sastanak na istom ovom nivou, čiji bi domaćin bio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

– Na tom sastanku bismo trebali utvrditi i ponoviti sve ono što smo danas na neki način i dogovorili. Uvjerena sam da će biti napravljen snažan iskorak kada je riječ o evropskom putu BiH i svim reformskim zakonima koji su potrebni svima u BiH, ali i za evropski put – istakla je Krišto.

Sastanku koji je održan u zgradi Parlamentarne skupštine BiH prisustvovali su lider SNSD-a Milorad Dodik i potpredsjednik te stranke Željka Cvijanović, predsjednik HDZ-a Dragan Čović, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić i član Glavnog odbora Saša Magazinović, lider Naše stranke Edin Forto, te Naroda i pravde Elmedin Konaković.