Krivična prijava protiv novinara Tanjuga zbog Srebrenice

59
Foto: FENA

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) saopštio je na svom internet portalu da je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podneta krivična prijava protiv novinara Tanjuga, Marka Trošića, zbog navodnog negiranja genocida u Srebrenici.

Navodi se da je Trošić u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića, juče u Sarajevu tokom intervjua navodno negirao genocid u Srebrenici koji je, kako dodaju, utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova.

U saopštenju Instituta se napominje da je novinar Tanjuga

Inače, intervju sa Komšićem je vodio novinar Marko Ivas, a Trošić je bio za kamerom, sa čim Institut očigledno nije upoznat, ili je u žurbi, da se podnese prijava, ova činjenica previđena na taj način počinio krivično djelo prema Krivičnom zakonu BiH.

Riječ je o prijavi po izmenjenom i dopunjenom Krivičnom zakonu BiH u koje su unete odredbe iz nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji je samo nekoliko dana uoči odlaska sa te funkcije upotrebio tzv. bonska ovlašćenja.

Prema tim odredbama predviđena je zabrana i sankcionisanje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca.

Kao dokaz za prijavu protiv novinara Tanjuga IGK je predao materijale iz medija u kome se, kako tvrde, „jasno i nedvosmisleno vidi negiranje genocida u Srebrenici, što je krivično djelo“.

Ovaj Institut, koji je osnovala bošnjčka dijaspora u Kanadi kao javnu instituciju, inače, veoma antisrpski nastrojen, aktivan je u osudama i podnošenju krivičnih prijava protiv svih za koje im se učini da „negiraju genocid“.

Ovaj Institut je inicirao do sada više krivičnih prijava kada se, prema njihovom mišljenju, radi o negiranju genocida, a među prvim prijavu su podnijeli protiv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodika.

Nedavno je iz tog Instituta upućeno pismo njemačkom predsjedniku zbog odluke da uruči orden istoričaru Gideonu Grajfu, koji je bio na čelu Međunarodne komisije koju je formirala Republika Srpska, a koja je u svom izvještaju konstatovala da se u Srebrenici nije dogodio genocid.

Orden Grajfu je trebalo da bude uručen danas, ali je odluka njemačkog predsjednika Franka Valtera Štajnmajera povučena, a ceremonija odložena da bi se, kako je saopšteno, utvrdile sve činjenice ovog slučaja.

Komšić, koji slovi za hrvatskog člana Predsjedništva, a u to najviše državno tijelo izabran je glasovima Bošnjaka, juče je Sarajevu prekinuo intervjuu za Tanjug i demonstrativno napustio snimanje, jer je novinar od kojeg je tražio da se složi sa njim da se u Srebrenici dogodio genocid , to odbio.

Nakon kraće polemike i insistiranjja da se u Srebrenici dogodio genocid, da je to presuđeno međunarodnim presudama, novinar Tanjuga mu je rekao da on sa tom presudom nije saglasan.

– Onda ćete morati sa nekim drugim da radite ovaj intervju… – rekao je Komšić, koji je vidno uzrujan skinuo bubicu, ustao i otišao, poželjevši Tanjugovoj ekipi: „Uživajte u Sarajevu“.