Krivične prijave protiv Mandića, Kneževića i Zogovića

15
Foto: EPA-EFE/Boris Pejović (arhiva)

Poslanici Demokratskog fronta (DF) Milun Zogović, Andrija Mandić i Milan Knežević, zbog incidenta u crnogorskom parlamentu tokom glasanja o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, biće privedeni nadležnom tužiocu uz krivične prijave, saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore.

U saopštenju se navodi da će protiv ostalih privedenih lica biti pokrenuti prekršajni postupci zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru.

– Nakon incidenta u Skupštini, a na zahtjev predsjedavajućeg parlamenta za intervenciju policije usljed eskalacije dešavanja u plenarnoj sali, u službene prostorije podgoričkog Centra bezbjednosti privedene su 22 osobe, od kojih je 17 poslanika DF-a – navodi se u saopštenju.

O događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, koji je naložio hapšenje.

– On je nakon ocjene dokaza naložio da se uhapse Zogović, zbog sumnje da je počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, i Mandić i Knežević zbog sumnje da su počinili krivično djelo sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti – dodaje se u saopštenju.

Policija će, kako su naveli, pratiti aktuelna dešavanja i postupati efikasno u skladu sa zakonskim ovlaštenjima u interesu bezbjednosti građana.

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su noćas sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom statusu vjerskih zajednica na sjednicu tokom koje je zabilježen niz incidentata, uključujući i hapšenja poslanika opozicionog DF-a.

Iz SPC ranije je saopšteno da taj zakon predstavlja osnov da država otme crkvenu imovinu i da će se taj akt odnositi na više od 650 svetinja, uključujući manastir Ostrog.