Krivokapić: Atak na imovinu Cetinjskog manastira počeo formiranjem takozvane CPC

8
Foto: gov.me/Z. Đurić

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da je atak na imovinu Cetinjskog manastira počeo formiranjem takozvane Crnogorske pravoslavne crkve.

Krivokapić je rekao da je iznenađen da se nečijim ličnim stavom i gumicom mijenja status Cetinjskog manastira i poručio da država, koja treba da bude ozbiljna i uređena, mora da ispravi te greške.

– Neko je namjenski ili namjerno uradio to i neki ljudi koji su to uradili nisu danas živi, pa postupke ne možemo da vodimo protiv tih ličnosti, ali možemo da ispravimo nepravdu – rekao je Krivokapić novinarima u Tirani.

On je naveo da je jedini cilj takozvane Crnogorske pravoslavne crvke bio „ne da uspostavi vjeru, nego da vrati imovinu kako bi ona bila korištena ili od države ili te nevladine organizacije“

Krivokapić je podsjetio da u istoriji Crne Gore postoje takozvane tapije još od Crnojevića koje govore čije je vlasništvo Cetinjski manastir.

– Ne znam da li je odluka (cetinjskog parlamenta) donesena, ali ona bi bila protivzakonita, protivustavna i na neki način bi bila formalna odluka koja bi trebalo još da nas dijeli. Nijedna odluka ne može biti protivustavna, protivzakonita i na štetu bilo koga – poručio je premijer Crne Gore.

Krivokapić je dodao da je imovina i pravo svojine najznačajnija odrednica Ustava Crne Gore i svakog prava o kome se priča.

– Ovdje je neko namjerno napravio igru, te je u jednom vremenskom periodu čak ono što je stajalo „državna svojina“ izbrisao gumicom, a da ne govorim o drugim zloupotrebama gdje je 2005. jednom odlukom čitavu imovinu i državnu i privatnu i koja je pripadala manastiru pripisao prijestonici – rekao je Krivokapić.

On je naglasio da pravda mora da pobijedi. „Dosta smo trpjeli nepravdu. Da bi pravda pobijedila mora da zaživi vladavina prava, a to se ne može desiti ako su zarobljene institucije pravosudnog sistema“, poručio je Krivokapić.

Vlada Crne Gore donijela je odluku da Cetinjski manastir bude u rukama države dan uoči sjednice Skupštine Cetinja na kojoj je planirano da bude raspravljano o inicijativi građana za „vraćanje manastira u ruke Crnogorske pravoslavne crkve“.