Krivokapić: Iza monstruoznih zločina stoje ljudi, a ne nevidljiva sila

12
Foto: gov.me/Z. Đurić

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić poručio je, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, da iza svih monstruoznih zločina u Drugom svjetskom ratu stoje ljudi, a ne neka nevidljiva sila.

– Sjećajući se strahota Holokausta, opominjemo se da iza svega što je zastrašujuće učinjeno kroz istoriju, ne stoji neka nematerijalna, bezoblična, nevidljiva sila – rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, iza monstruoznih zločina koji su se desili u Drugom svjetskom ratu, stoje konkretni ljudi, običan mali čovjek koji je pokazao kakvi mogu biti plodovi krivog učenja, mržnje, bezrezervne volje za moći i neodupiranja nepravdi i zlu – prepuštanja totalitarizmu, diktaturi, šovinizmu i netoleranciji.

Krivokapić smatra da je lijek za „prevenciju“ svega toga empatija, solidarnost, inkluzivnost i dijalog, razumijevanje drugog i drugačijeg, pažljivo kreiranje školskih sadržaja, medijska promocija i afirmacija humanosti i altruizma, kao i građanski aktivizam čiji je cilj širenje ideja slobodnog i zdravog društva.

Generalna skupština UN je 2005. godine usvojila rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta 27. januara, kada su jedinice Sovjetske armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor – Aušvic.

Taj dan se posebno obilježava u evropskim zemljama u kojim je tokom Drugog svjetskog rata život izgubilo 53 miliona ljudi, među kojima gotovo 31 milion civila.