Kuštrinović: Bihać ostao bez Srba, žrtve nećemo zaboraviti

10
Foto: SRNA

Predsjednik Odbora „Garavice 1941“ Nebojša Kuštrinović rekao je da su Garavice 1941. godine postale tužno mjesto stradanja i da je te godine Bihać ostao bez Srba jer je samo u nekoliko mjeseci ubijeno 12.000 Srba, te naglasio da žrtve ne smiju biti zaboravljene.

– Umjesto da na ovom mjestu imamo kapelu gdje ćemo se pokloniti žrtvama danas imamo skoro zabranu da dođemo ovdje. Znamo da je zaborav ubijanje istine – rekao je Kuštrinović novinarima nakon obilježavanja 82 godine od stradanja Srba u Garavicama kod Bihaća.

On je istakao da je u proteklom periodu bio izazov da se ne dopusti totalno uništenje mjesta stradanja u Drugom svjetskom ratu.

– Pokušali su da ovo pretvore u rekreativni centar. Vlada Republike Srpske i predsjednik reagovali su da nam ovo ne oduzmu – podsjetio je Kuštrinović.

On je naglasio da današnja obraćanja zvaničnika ulivaju nadu da žrtve u Garavicama neće biti zaboravljene.

– Ovdje je mnogo jama u kojima leže Srbi – ukazao je Kuštrinović.

Prethodno je u Garavicama kod spomenika ubijenim Srbima služen parastos te su položeni vijenci, a obilježavanju je prisustvovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH, ministri u Vladi, poslanici, predstavnici nevladinih i drugih organizacija proisteklih iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Cvijeće su položili i predstavnici lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i srpski predstavnici iz Federacije BiH, pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH te potomci žrtava.

Početkom Drugog svjetskog rata 1941. godine ustaše su u mjestu Garavice, jednom od najvećih stratišta srpskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), pobile 12.000 srpskih civila, a među žrtvama je bio i veliki broj djece.

Prema engleskim obavještajnim podacima, na širem području Bihaća ubijeno je između 14.000 i 14.500 ljudi, a vlasti bivše Jugoslavije su prikrivale masovne pokolje i ubistva Srba zbog proklamovanja ideje bratstva i jedinstva kojom su potpuno izjednačile krvnika i žrtvu.

Obilježavanje sjećanja na stradanje Srba u Garavicama organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.