Kuzmanović: Suprotstaviti se kvazičinjenicama

9
Foto: Boris Miljević/RAS Srbija

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) Rajko Kuzmanović rekao je u Banjaluci da je zadatak naučnih radnika Srpske uvijek se suprotstavljati kvazičinjenicama na bazi kojih se danas piše istorija.

– Zbog toga moramo sve učiniti da nema u našem društvu kvaziistine i da se mi borimo protiv toga – rekao je Kuzmanović na okruglom stolu „Kvalitativna i kvantitativna istraživanja u društvenim i humanističkim naukama – stanja i perspektive“.

On je naglasio da je cilj okruglog stola, u organizaciji ANURS-a, pokazati da se samo objektivnoj istini može vjerovati jer danas bujaju kvaziistine protiv kojih se Akademija snažno bori.

– Ovo doba je praćeno kontroverzama, jer se paralelno odvijaju procesi integracije i dezintegracije društva, pa na jednoj strani imamo snažan poziv za mir, dostojanstvo i slobode svih ljudi na planeti, a na drugoj strani obuzeo je strah ljude za svoj opstanak, jer se svijet ubrzano naoružava i otvaraju se ratna žarišta u oko 45 zemalja svijetan – naveo je Kuzmanović, otvarajući okrugli sto.

Okrugli sto je okupio akademike, naučne radnike Republike Srpske i Srbije koji bi trebali izložiti 14 naučnih referata.