Lajčak: Brisel mora da završi posao integracije Zapadnog Balkana

47
Foto: REUTERS/Francois Lenoir

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je danas da Brisel mora da završi nedovršeni posao kada je u pitanju evropska integracija Zapadnog Balkana.

Lajčak je ovo rekao na 15. međunarodnoj konferenciji Dubrovnik Forum.

– Na Dubrovnik Forumu 2022, naglasio sam da je rat u Ukrajini promijenio sve. To je proširenje ponovo učinilo političkim pitanjem. Predugo smo bili zadovoljni sami sobom. To se više ne može nastaviti – napisao je on na Tviteru.

Lajčak je u drugoj objavi naveo da se jutros na marginama Dubrovnik Forum 2022, sastao sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem kako bi razgovarao o dešavanjima na Zapadnom Balkanu i potrebi za kredibilnom evropskom perspektivom za cijeli region.

Pič: Britanija podržava prisustvo vojnih snaga u regiji

Stjuart Pič, specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan istakao je u Dubrovniku da London podržava put regije prema Evropskoj uniji, te da se ne smije dozvoliti da politički problemi postanu bezbjednosni rizici.

– Moja Vlada nastaviće da podržava prisustvo međunarodnih vojnih snaga u regiji, posebnu u BiH i na Kosovu – dodao je Pič.