Lajčak: Evropska integracija zapadnog Balkana nema alternativu

27
Foto: REUTERS/Francois Lenoir

Specijalni izaslanik EU za zapadni Balkan Miroslav Lajčak rekao je da evropska integracija zapadnog Balkana nema alternativu.

– Alternativa je samo jedna – punopravno članstvo. Proces je mnogo sporiji nego što smo se nadali, ali EU se suočava sa mnogo izazova – rekao je Lajčak na Balkanskom integracionom forumu održanom danas u Podgorici.

On je naveo da EU mora da bude sigurna da nove članice ne donose još dodatnih problema.

– Ubijeđen sam da nemamo luksuz da čekamo da države riješe svoje probleme, pa da se onda okrenemo zapadnom Balkanu. Treba ubrzati proces, ali bilo bi pogrešno kritikovati samo EU. Unija treba da vrati kredibilitet procesu proširenja, a zemlje zapadnog Balkana procesu evropskih reformi. Nismo zadovoljni time što se dešava, dijagnoza je tu, i sad treba jedni drugima da pomognemo – naveo je Lajčak.

Na Forumu su učestvovali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović. Komšić je ocijenio da su evropske vrijednosti prevashodno životne vrijednosti, a Džaferović smatra da je budućnost svih zemalja regiona „u EU i NATO-u“, kao i da bi „Unija i SAD bi trebalo da budu mnogo angažovanije na području zapadnog Balkana“.