Lašet i Berbok u klinču, Šolc državnički

5
Foto: DPA/Michael Kappeler

U prvoj velikoj TV debati troje kandidata za kancelara nije bilo izrazitog pobjednika, piše Dojče vele (DW). Armin Lašet, Olaf Šolc i Analena Berbok su dva sata ukrštali stavove uglavnom o domaćim temama, ali i o fijasku u Avganistanu.

Televizijska debata nije trajala ni pet minuta, a već je krenulo oštro. Analena Berbok (Zeleni), Armin Lašet (Demohrišćani) i Olaf Šolc (Socijaldemokrate) – svo troje hoće u Kancelarski ured da naslijede Angelu Merkel. Na kraju će to poći za rukom samo jednom od njih.

Nakon tih pet minuta došlo je pitanje o Avganistanu, i prestala je uljudnost koju sagovornici obično demonstriraju na početku. Lašet je napao Šolca, Šolc Lašeta, Berbok Lašeta pa obojicu, jer njihove stranke čine njemačku Vladu dok su Zeleni u opoziciji.

Stanje u Avganistanu je „katastrofa“ za cijeli Zapad i njemačku Vladu, priznao je Lašet. Svo troje kandidata kažu da Bundesver treba ojačati. Lašet podsjeća da je njegova stranka odavno tražila naoružane dronove za vojsku, a da Socijaldemokrate to blokiraju. Šolc tvrdi da Demohrišćani blokiraju namjere da Bundesver dobije više para. Berbok kaže da je Savezna vlada bila zabila glavu u pesak.

Foto: Armin Lašet (DPA/Michael Kappeler)

Inače, u tih prvih 15 minuta skoro dvosatne debate iscrpljena je jedina spoljnopolitička tema koja je uopšte pomenuta. Tek na kraju su se Šolc i Berbok malo dotakli spoljne politike, kada su upitani da li mogu da zamisle da idu u koaliciju sa Ljevicom. Njih dvoje su izbjegli konkretan odgovor.

Obavezna vakcinacija? Teško

Svega su još četiri sedmice do izbora (26. septembar), a nedjeljnom debatom na televiziji RTL počela je vrela faza kampanja. U anketama je Šolc daleko popularniji od dvoje takmaca, a Lašet na začelju. Kad su u pitanju stranke, Socijaldemokrate su, prema anketama, poslije petnaest godina prestigle Demohrišćane.

Voditelji su postavili par pitanja na koja je trebalo odgovoriti sa „da“ ili „ne“. Na pitanje da li su za uvođenje obavezne vakcinacije, samo Berbok nije isključila tu mogućnost, dok su dvojica kandidata rekli odlučno „ne“. Da li u vozove treba puštati još samo vakcinisane, testirane i one koji su preležali kovid? Šolc i Berbok kažu „da“, Lašet nije siguran da to može da se sprovede u praksi.

Treće pitanje: Da li bi Nijemci prije trebalo da ljetuju na (domaćem) Baltičkom moru nego na Majorci? Svi kažu „ne“. Šolc formuliše odgovor pruski, kao Fridrih Veliki: „Svak, što ga srećnim čini.“

Foto: Analena Berbok (DPA/Michael Kappeler)

Upadljivo je da se najviše međusobno napadaju Lašet i Berbok. On joj prebacuje da „izbacuje parole“, a ona njemu da čita pripremljene teze i da „nema plan“. Aktuelni vicekancelar Šolc se od toga izvukao, i nije se miješao. U crnom odijelu sa crnom kravatom, državnički, to mu ne bi ni pristajalo.

Prva od tri debate

Oko dvije decenije u Njemačkoj postoji tradicija kancelarskih duela, i to su uvijek bili kandidati Demohrišćana i Socijaldemokrata, jer samo su oni imali realne šanse da vode zemlju. Još nikada debata nije održana bez aktuelnog kancelara, to jest kancelarke. Merkel će ionako biti prva osoba na čelu Vlade koja se sama povukla u penziju.

Još nikada nije postojao „triel“, kao ovog puta, kada je razlika između tri stranke samo nekoliko procentnih poena. Poslovično preciznim njemačkim medijima je sinulo da se debata troje takmaca ne može zvati „duelom“, pa su na brzinu uveli novu riječ koje čak nema ni u čuvenom Dudenovom rječniku.

Na polju unutrašnje politike, Lašet je elegantno prebacio i Socijaldemokratama i Zelenima ono što mu se ne dopada u poreskoj politici, upotrebi rodno senzitivnog jezika i osjećanju bezbjednosti građana. Lašet ide u detalje, a ostalo dvoje kandidata mu katkad hladno odgovara da je tu pobrkao činjenice.

Foto: Olaf Šolc (DPA/Michael Kappeler)

Berbok ponavlja da hoće „obnovu zemlje“, aludirajući da su u tri od četiri kabineta Angele Merkel zapravo partije njenih takmaca vodile zemlju zajedno.

Lašet, kada je riječ o koroni, naglašava da je u proteklih dvadeset mjeseci kao premijer vodio najveću pokrajinu Severnu Rajnu-Vestfaliju, da je takoreći čovjek sa velikim bremenom i iskustvom. Šolc djeluje predsjednički. Kad ga voditelji prekinu pitanjem, rečenice počinje iznova sa stoičkom mirnoćom.

Ovaj triel će na kraju postati trilogija. Jer, iste kandidate čekaju još dvije debate 12. i 19. septembra na drugim televizijskim kanalima.