Latinović: NDH počinila tri genocida

10
Foto: SRNA

Nezavisna Država Hrvatska počinila je tri genocida tokom Drugog svjetskog rata, nad Srbima, Jevrejima i Romima, rekao je profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Goran Latinović.

Latinović je naglasio da je genocid nad Srbima bio zločin sa kakvim se srpski narod nije susreo u svojoj dotadašnjoj istoriji.

– To je bio prvi organizovani pokušaj jedne države da na svojoj teritoriji, koja je obuhvatala bezmalo polovinu srpskog etničkog prostora, sprovede totalno istrebljenje Srba – rekao je Latinović u obraćanju na centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana sjećanja na 700.000 žrtava ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac.

On je naglasio da nikada do tada ni jedna tuđinska i okupatorska vlast nije pokušala da se obračuna sa srpskim narodom tako što će voditi politiku do njegovog totalnog istrebljenja.

– Međutim, srpski narod je opstao i pobijedio fašizam u svim njegovim oblicima i zapamtio godine borbe protiv zla – naveo je Latinović.

On je istakao da je to pamćenje pretrpljenog genocida u NDH bila glavna pokretačka snaga srpskog naroda na zalasku socijalističke Jugoslavije.

– Stoga je i stvaranje Republike Srpske bila neposredna posljednica genocida nad Srbima u BiH, a van svake sumnje je njeno postojanje jedini državni okvir koji može da sačuva srpski narod od nekog novog genocida i nestanka sa njegovog vjekovnog tla – dodao je Latinović.

On je naglasio da se Holokaust u NDH izdvaja svojim obimom, ali prije svega time što su ga najvećim dijelom sprovele domaće snage, odnosno Hrvatska država u svojim logorima i na osnovu sopstvenog antisemitskog programa istovremeno sa po razmjerama mnogo obimnijim genocidom nad Srbima.

Prema njegovim riječima, hrvatski ratni zakoni svrstavali su Rome u nižu rasu, mećutim Romi muslimanske vjeroispovijesti, takozvani bijeli cigani bili su izuzeti iz genocidne politike, jer su smatrani „arijevcima“.

– Bez obzira na to, Romi su praktično istrijebljeni iz NDH tokom Drudog svjetskog rata – naveo je Latinović.

On je podsjetio da je NDH bila jedina država u Evropi u kojoj su u Drugom svjetskom ratu postojali logori za djecu.

– Tokom genocida nad Srbima ljudi su ubijani u crkvama, bacani su živi ili mrtvi u jame – istakao je Latinović.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.

Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je bila najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac, koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja NDH.