Lavrov: Apsurdna ideja Zelenskog o vraćanju na granice iz 2022. godine

10
Foto: RIA Novosti

Ideja ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog o mogućnosti početka pregovora sa Rusijom uz pretpostavku da Ukrajina vrati svoje granice iz 2022, a ne iz 1991. godine je „apsurdna“, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

– Formula Zelenskog je dobro poznata, ona je objavljena. To je ultimatum koji zahtijeva da se Rusija preda, kapitulira, povuče na granice iz 1991. godine. Iako je nedavno gospodin Zelenski ljubazno rekao da je moguće krenuti od granica februara 2022. godine. Pa, dobro nije loše sanjati. To je apsurdno – rekao je Lavrov novinarima poslije okruglog stola sa ambasadorima više od 70 zemalja posvećenog ukrajinskoj krizi.

Lavrov je istakao da je kineska mirovna inicijativa od 12 tačaka bila „razumna“ i najkoherentnija do sada, jer „proizlazi iz analize uzroka onoga što se dešava i potrebe da se ti osnovni uzroci eliminišu“, a ne iz „menija gdje se može uzmimati po želji“, kao što je slučaj sa planom Zelenskog od deset tačaka.

Komentarišući predstojeću mirovnu konferenciju o Ukrajini u organizaciji Švajcarske, na kojoj Rusija neće učestvovati, Lavrov je rekao da Rusija, za razliku od Zapada, koji pokušava da zabrani učešće u događajima koje organizuje Moskva, neće zabranjivati učešće bilo kome.

– Mi nemamo takve kolonijalne i otvoreno diktatorske momente. Umjesto toga, mi državama objašnjavamo u šta su namamljene – istakao je Lavrov.

On je naglasio da Rusija zna da se na pojedine države vrši pritisak iza zatvorenih vrata.

– Smatramo da je pristojna stvar da otvoreno kažemo šta mislimo o tome i otvoreno čujemo njihove ocjene – dodao je Lavrov.

Zelenski je prošle sedmice rekao za „Si-Bi-Es njuz“ da bi pregovori sa Rusijom mogli da počnu bez vraćanja ukrajinskih granica na ono što su bile u vrijeme raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, što je označilo promjenu u njegovoj retorici.