Lavrov: Dijalog Moskve i Berlina u interesu Evrope

6
Foto: Maxim Zmeyev/REUTERS

Ponovno uspostavljanje dijaloga između Rusije i Njemačke, uz međusobno poštovanje i dobre susjedske razgovore, u interesu je područja Evrope, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je u obraćanju putem linka organizatorima i učesnicima foruma “Potsdamski susreti” rekao da bi ponovno uspostavljanje dobrih odnosa Moskve i Berlina moglo da doprinese poboljšanju situacije u Evropi.

– Iskreno smo zainteresovani za to. Polazimo od pretpostavke da možemo i da treba da prevaziđemo period tenzija u našim bilateralnim odnosima – istakao je Lavrov.

Lavrov je naglasio da su odnosi Rusije i EU nastavili da se pogoršavaju u posljednjih nekoliko godina, ali da to nije krivica Moskve.

Prema riječima šefa ruske diplomatije, “kolege iz EU su, u namjeri da obezbijede jednostrane prednosti na štetu drugih, odabrale kratkovidi izbor u korist logike odnosa “gospodar-rob” i arhaičnih nultih geopolotičkih igara”, radi stvaranja novih linija podjele”.

Lavrov je objasnio da postupci EU uključuju pružanje podrške neustavnom državnom udaru u Ukrajini, jednostrane sankcije Rusiji i uništavanje čitavog višeslojnog sistema dijaloga između Moskve i Brisela.

– Kao rezultat toga, naš zajednički kontinent suočen je sa krizom povjerenja velikih razmjera, a evropske kompanije, uključujući njemačke, suočene su sa značajnim gubicima. Posljedica toga je neiskorišten potencijal rusko-njemačkih odnosa – napomenuo je Lavrov.

Lavrov je rekao da Berlin nastavlja sa politikom ograničavanja Rusije, te da su beskrajne optužbe, ultimatumi i prijetnje Moskvi postale rutinsko sredstvo u njemačkoj spoljnoj politici.

Ruski ministar upozorio je na visoku cijenu trenutnih tenzija, koju plaća narod Evrope, čija je bezbjednost postala talac sebičnog političkog pristupa koji su uvele “prekookeanske zemlje”.

– U isto vrijeme, uvjereni smo da je održana mogućnost za oblikovanje arhitekture mira, kao i jednake i nedjeljive evroazijske i evroatlantske bezbjednosti – izjavio je Lavrov.

Lavrov je podsjetio da su Rusija i Evropa suočene sa zajedničkim izazovima i prijetnjama, kao što su terorizam, nekorišćenje oružja za masovno uništavanje i pandemija virusa korona, te da ti izazovi zahtijevaju zajedničke napore.

Prema mišljenju šefa ruske diplomatije, jedini mogući način za suočavanje sa pomenutim prijetnjama jesu zajednički napori zasnovani na opštepriznatoj međunarodnoj zakonskoj osnovi.

– Smatramo da je odbijanje filozofije hegemonije i dominacije, sanitarnog kordona i čeličnih zavjesa garancija uspjeha na ovom teškom putu. Rusija je uvijek spremna za jednaki zajednički rad i potragu za ravnotežom interesa – dodao je Lavrov.