Lavrov: Insistiranje Zapada na porazu Rusije – agonija i histerija

6
Foto: Maxim Zmeyev/REUTERS

Insistiranje Zapada na temu poraza Rusije odražava njihovu agoniju i histeriju, međutim, svjesni su toga da je u toku formiranje novog ravnopravnog svjetskog poretka, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

– Propagiranjem teme o porazu Rusije i ukazivanje na egzistencijalni značaj tog poraza za budućnost Zapada ne odražava toliko militantno raspoloženje, koliko agoniju i histeriju – rekao je Lavrov u intervjuu radio-stanicama „Sputnjik“, „Govori Moskva“ i „Komsomoljska pravda“.

Prema njegovim riječima, izjave Zapada o potencijalnom gubitku uticaja, ruskoj reorganizaciji svijeta i partnera Moskve, odražavaju razumjevanje aktuelnog procesa formiranja novog i pravednog svjetskog poretka.

On je istakao da Zapad, pored straha od gubitka hegemonije, takođe jasno stavlja do znanja da su sve zemlje pokorne Americi.

Šef ruske diplomatije podsjetio je i na izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja da se „Evropa ne bori za Ukrajinu već protiv Rusije“ i ocijenio je da to predstavlja iskreno priznanje Brisela.