Lavrov: London pokušava da pronađe izgovor za ulazak u Crno more

7
Foto: Mihail Metcel/TASS

London pokušava da pronađe izgovor da britanska mornarica uđe u Crno more i počne da predvodi skoro sve procese za prebacivanje žita iz luka koje je minirala Ukrajina, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

– Ukoliko se obrati pažnja na izjave britanskog premijera Borisa Džonsona i ministra spoljnih poslova Liz Tras, jasno se vidi da pokušavaju da stvore uslove i pronađu izgovor da mornarica uđe u Crno more i da predvodi sve procese za oslobađanje luka koje su minirali Ukrajinci i koje bi trebalo da deminiraju – naglasio je Lavrov.

Prema njegovim riječima, aktuelna kriza sa hranom koristi se sa razne svrhe, uključujući „opravdanje“ Ukrajine i optuživanje Rusije za nešto u čemu ne učestvuje.

Agencija RIA Novosti podsjeća da zapadne države optužuju Rusiju da blokira izvoz žita iz luka koje je minirala Ukrajina, zbog čega je isplovaljavanje nemoguće.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da Rusija ne sprečava izvoz žita iz Ukrajine i da će, ukoliko Kijev deminira luke, brodovi moći bez poteškoća da krenu ka otvorenom moru.