Lavrov: Nema povjerenja između Moskve i Vašingtona

6
Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Rusija je obustavila inspekcije prema Novom sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja /Novi START/, jer više nema povjerenja između Moskve i Vašingtona, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

– Strateška stabilnost predviđa postojanje uslova za postizanje neke vrste sporazuma koji će podjednako odražavati interese i odgovarati na zabrinutost učesnika u takvom pregovaračkom radu – rekao je on odgovarajući na novinarsko pitanje da li je moguće da Rusija nastavi dijalog o strateškoj stabilnosti sa SAD u sadašnjim uslovima.

Lavrov je naveo da je Moskva suspendovala inspekcije, ali je ostala posvećena svim obavezama iz sporazuma, prenio je TASS.

„Prekinuli smo inspekcije jer su one mjera međusobnog povjerenja. Između nas i SAD više nema povjerenja. Amerika ga je uništila podrivanjem svih onih principa koji su navedeni u preambuli ovog sporazuma“, naglasio je šef ruske diplomatije.

On je napomenuo da je „sporazum na snazi“ i da je Rusija posvećena važećim parametrima.

– Osim toga, postoje i praktična razmatranja: oni stalno traže da te inspekcije budu nastavljene, ali se one vrše u nuklearnim objektima, u kojima se skladišti nuklearno oružje. A kada kijevski režim koristi zapadno oružje da napadne, kao što je to bilo ne tako davno, baze naših strateških bombardera na ruskoj teritoriji, to vjerovatno postavlja pitanje zašto žuriti i pregledati naše objekte baš sada – dodao je Lavrov.