Lavrov: Nijedna zemlja nije zaštićena od napada Amerike

8
Foto: Mihail Metcel/TASS

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je da trenutno nijedna zemlja nije zaštićena od neprijateljskih napada SAD i njihovih saveznika.

– Uopšteno, danas niko nije bezbjedan kada se radi o neprijateljskim napadima Amerikanaca i njihovih saveznika – napisao je Lavrov u članku za magazin „Razvedčik“.

On je naglasio da se, osim Rusiji, trenutno prijeti brojnim zemljama i da se one ucjenjuju.

Prema njegovim riječima, situacija u i oko Ukrajine je manifestacija sukoba velikih razmjera koji uključuje pokušaje male grupe zapadnih zemalja koje žele svjetsku dominaciju i preokret suštinske pojave multipolarne arhitekture, prenio je TASS.

– Postavili su i strateški zadatak sveobuhvatnog obeshrabrivanja Kine, kao dio takozvanih indo-pacifičkih strategija“, naveo je Lavrov.

Lavrov je kritikovao ono što je nazvao zlobnim miješanjem Zapada u unutrašnja pitanja suverenih nacija, uključujući bratsku Bjelorusiju, i osudio dugogodišnju ekonomsku blokadu Kube.

– Ponašajući se u skladu sa najgorim kolonijalnim tradicijama, Amerikanci i oni koji ih podržavaju pokušavaju da podijele svijet na „demokratije“ i „autoritarne režime“ – napomenuo je Lavrov.

Šef ruske diplomatije kritikovao je i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja zbog „rasističke“ izjave da je „Evropa bašta, a ostatak svijeta džungla“.