Lavrov: Niko nije bezbjedan od „kaubojskog“ ponašanja Zapada

9
Foto: Maxim Zmeyev/REUTERS

Niko nije bezbjedan od „kaubojskog“ ponašanja Zapada, što dokazuje njegova maliciozna reakcija na rusku zaštitu svojih interesa, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

– Neprikladna, čak bih rekao i gorka reakcija Zapada na ono što je Rusija uradila samo da zaštiti svoje legitimne interese natjerala je svjetsku zajednicu da shvati da na kraju krajeva niko nije siguran od zapadne eksproprijacije imovine ili drugog kaubojskog ponašanja na čak i nagovještaj nezavisnosti – rekao je Lavrov na Forumu „Čitanja Primakova“.

Lavrov je istakao da u sada raspršeni svi postulati da je globalizacija „zajednički blagoslov“, a dolar „zajednička imovina“, koje su promovisale SAD i njeni saveznici.

– Sve ove čarolije, ove svečane, pretenciozne riječi otišle su po strani, zamijenjene su politikom kažnjavanja, u ovom slučaju Rusije, ali to može biti bilo ko. Zapad želi da kazni Rusiju, da od nas napravi primjer za zastrašivanje svih onih koji imaju ili će imati nezavisnu spoljnu politiku, koji nacionalne interese stavljaju iznad hirova bivših kolonijalnih sila. Svi ti pokušaji su, naravno, bezuspješni i već imaju suprotan efekat od očekivanog – naveo je on.

Prema njegovim riječima, većina svijeta sve više i aktivno smanjuje svoju zavisnost od zapadnih valuta i preduzima praktične korake u tom smislu.

– Stvaraju se novi transportni koridori, mehanizmi spoljnotrgovinskog poslovanja van zapadne kontrole, alternativni lanci snabdijevanja se uspostavljaju. Generalno, stvara se nova infrastruktura, uključujući infrastrukturu za saradnju u obrazovanju, kulturi i sportu, jer su to i oblasti koje je Zapad pokušao i pokušava da stavi pod svoju isključivu kontrolu i koristi za svoje neokolonijalne interese – zaključio je Lavrov.

Forum „Čitanja Primakova“ prvi put je održan 2015. godine i stekao je status prestižnog mjesta za diskusiju o scenarijima međunarodnih odnosa, izazovima u sferi međunarodne bezbjednosti i novim modelima interakcije među akterima svjetske politike.