Lavrov o neizdavanju viza ruskim novinarima: Pokazali su koliko vrednuju slobodu govora

8
Foto: Maxim Zmeyev/REUTERS

SAD su pokazale koliko vrede njihove izjave o zaštiti slobode govora, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, komentarišući neizdavanje viza ruskim novinarima koji su trebali da posete sednicu UN u sklopu ruske delegacije.

– Najvažnije, budite sigurni: nećemo zaboraviti, nećemo oprostiti – rekao je Lavrov u video snimku koji je na svom Telegram kanalu objavila portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

– Naravno, znao sam koliko su naše američke kolege poznate po ovakvim stvarima, ali sam bio siguran da će, ipak, ovoga puta, s obzirom na pažnju koja je skrenuta na njihovo ružno ponašanje, sve biti drugačije. Ali sam pogrešio – dodao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je naglasio da je zemlja, koja sebe naziva najjačom, najpametnijom, najslobodnijom, najpravednijom, pokazala kukavičluk.

– Uradila je nešto glupo i pokazala šta zaista vrijede njene zakletve o zaštiti slobode govora, o pristupu informacijama i tako dalje – rekao je on.

Obraćajući se novinarima, Lavrov je dodao da će rusko ministarstvo spoljnih poslova morati da radi za ruske novinare kojima nisu izdate američke vize, „da pokažu više energije, ulože više napora u donošenju istine do međunarodne zajednice“.

– Pokušajte svojim kanalima da pratite šta ćemo tamo da radimo, širite istinu. Uvjeren sam da će to izazvati veće interesovanje širom svijeta od filtriranih informacija koje serviraju svojim gledaocima, slušaocima, čitaocima naše zapadne kolege – naglasio je on.