Lavrov odbacio kritiku Zapada

4
Foto: kremlin.ru

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odbacio je danas „bezumnu“ kritiku Zapada o sukobu u Ukrajini, kritikujući ruske rivale što su izgubili šansu da se pozabave globalnim ekonomskim pitanjima.

– Zapadni partneri su tokom diskusije izbjegavali da prate mandat G20, da se bave pitanjima svjetske ekonomije – rekao je Lavrov na samitu G20 u Indoneziji.

On je rekao da je diskusija Zapada “gotovo odmah, čim su uzeli riječ, skrenula na mahnitu kritiku Ruske Federacije u vezi sa situacijom u Ukrajini.

– „Agresori“, „okupatori“, „osvajači“ – čuli smo mnogo stvari danas – rekao je Lavrov.

Lavrov je dodao da je Rusija spremna da pregovara sa Ukrajinom i Turskom o žitu, ali je nejasno kada bi do takvih pregovora moglo doći.

Indonezija je danas pozvala G20 da pomogne u okončanju rata u Ukrajini, pošto su se ministri spoljnih poslova iz te grupe sastali na samitu tokom kojeg su se neki od najvećih kritičara ruske operacije našli u istoj prostoriji sa Lavrovom.

Amerika prekinula kontakte, ne Moskva

Inicijativa za prekid kontakata ne potiče od Rusije, već od SAD, i to je njihov izbor, dok Moskva nema namjeru da se nameće Vašingtonu, rekao je Lavrov.

– Nismo mi ti koji smo prekinuli međusobne kontakte. To su učinile SAD. To je sve što mogu da kažem. Ne jurimo ni za kim, nudeći da se sretnemo. Ako ne žele da razgovaraju, to je njihov izbor – naglasio je visoki diplomata Rusije.

Osvrćući se na ulogu Indonezije kao predsjedavajućeg G20 i generalno na međunarodnoj sceni, Lavrov je istakao da je indonežansko rukovodstvo zauzima „odgovornu poziciju i razumije značaj njegovanja dijaloga u skladu sa normama međunarodnog prava koje se zasniva na suverenoj jednakosti“.

– Ovo je prava pozicija za Indoneziju kao suverenu državu i kao državu članicu UN i kao predsjedavajuću Grupe G20 i kao budućeg predsjednika Asocijacije nacija jugoistočne Azije – istakao je Lavrov.