Lavrov: Pitaćemo SAD o njihovim planovima u Siriji

6
Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Moskva će pitati američke kolege o njihovim planovima u vezi sa stalnim prisustvom u Siriji, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

– U posljednje vrijeme slušamo razne stvari iz različitih izvora. Do sada ih ne možemo potvrditi, pa želimo direktno da pitamo Amerikance. Neki kažu da navodno odlučuju da se nikada neće povući iz Sirije, da gotovo unište zemlju – rekao je Lavrov, dodajući da je prisustvo SAD u Siriji nelegalno.

Šef diplomatije Rusije rekao je da su Sjedinjene Države uputile Rusiji upozorenje nekoliko minuta prije napada na istočnu Siriju, ističući da je taj vremenski okvir bio neadekvatan, javlja agencija Interfaks.

Američka vojska izvela je po nalogu predsjednika Džoa Bajdena vazdušne udare u istočnoj Siriji na objekte za koje Pentagon kaže da pripadaju proiranskoj miliciji.

U napadima je poginulo najmanje 17 osoba, saopštili su danas sirijski izvori, dok je pripadnik proiranske milicije rekao da je nastradao jedan njihov član, a da ih je nekoliko ranjeno.

Ovaj vazdušni udar je prva američka vojna akcija od stupanja na dužnost Džoa Bajdena.

Prema riječima Lavrova, Moskva je nekoliko puta izrazila zabrinutost zbog djelovanja američkih strana u Siriji, uključujući i blizinu naselja Al-Tanf na granici sa Irakom.

– Oni i dalje igraju na kartu separatizma. Stalno koriste svoje instrumente pritiska na druge zemlje da blokiraju bilo koju isporuku čak i humanitarne pomoći, a kamoli opremu i materijale potrebne za oživljavanje ekonomije na teritoriji pod kontrolom vlade i nastoje da primoraju svoje saveznike da ulažu na onim teritorijama koje nisu pod kontrolom Damaska – primijetio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, SAD takođe ilegalno eksploatišu resurse ugljenvodonika na teritoriji Sirije.