Lavrov: Posjeta Pelosijeve Tajvanu – pokušaj SAD da dokažu da su nekažnjive

45
Foto: Mihail Metcel/TASS

Posjetom predsjednice Predstavničkog doma Sjedinjene Američke Država Nensi Pelosi Tajvanu, Vašington pokušava da dokaže cijelom svijetu svoju nekažnjivost – radi šta mu se prohtje, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

– Ono u čemu se ogleda ta linija o kojoj govorimo odnosi se i na situaciju u Ukrajini, ne sumnjam u to. To je težnja da se svima dokaže njihova nekažnjivost i da im je sve dozvoljeno: rade šta im se prohte – istakao je Lavrov novinarima na kraju pregovora u Mjanmaru.

Kako je naglasio, ne vidi drugi razlog da se stvara takva provokacija, praktično iz vedra neba, a odlično se zna šta Tajvan znači Kineskoj Narodnoj Republici.

Pelosi je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa tajvanskom predsjednicom Tsai Ing-ven izjavila da želi da „nedvosmisleno jasno“ stavi do znanja da SAD neće napustiti Tajvan.

Ona je rekla da je delegacija SAD došla na Tajvan da „nedvosmisleno stavi do znanja da nećemo odustati od naše posvećenosti Tajvanu i ponosni smo na naše trajno prijateljstvo“.

Pelosi je u utorak uveče doletjela u Tajpej, a u srijedu ujutru imala je sastanak sa šefom tajvanske administracije Cai Ing-venom.

Ovo je njena prva posjeta Tajvanu od 1997. godine. Američka administracija, koju je kineski lider upozorio da „igranjem vatrom rizikuje da se opeče“, uvjerila je Peking u svoju privrženost politici „jedne Kine“, ali se ogradila od posjete, rekavši da Pelosijeva sama donosi odluke.

Kina smatra Tajvan svojom provincijom i uvijek se protivi svakom kontaktu između predstavnika Tajpeja i aktuelnih zvaničnika, posebno visokih zvaničnika, ili vojske iz zemalja sa kojima Peking ima uspostavljene diplomatske odnose.