Lavrov: Rusija će odgovoriri Ukrajini konkretnim postupcima

5
Foto: kremlin.ru

Moskva će na pokušaj Kijeva da dronovima napadne Kremlj odgovoriti konkretnim postupcima, a ne spekulacijama, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On se obratio novinarima nakon sastanka Savjeta ministara spoljnih poslova članica Šangajske organizacije za saradnju u Indiji.

Na pitanje novinara da li je termin „povod za rat“ prikladan kada se radi o incidentu sa dronovima, Lavrov je poručio da treba izbjegavati upotrebu bilo kakvih termina, prenio je TASS.

– To je očigledno bio neprijateljski čin. Potpuno je jasno da teroristi u Kijevu nisu mogli to učiniti bez svojih „pokrovitelja“. Nećemo odgovoriti spekulacijama o tome da li je to povod za rat ili ne. Odgovorićemo konkretnim postupcima – rekao je Lavrov.

Govoreći o stavu Vašingtona o nedavnim događajima, Lavrov je skrenuo pažnju na izjave državnog sekretara SAD Entonija Blinkena koji je naveo da „SAD neće diktirati Ukrajini metode odbrane svog suvereniteta“.

– Mislim da to sve govori – dodao je Lavrov.

Pres-služba kabineta predsjednika Rusije Vladimira Putina saoptšila je da je Ukrajina rano ujutru u srijedu, 3. maja, poslala dva drona u pokušaju da se izvrši napad na Putinovu rezidenciju u Kremlju.

Ruska vojska i bezbjednosne službe na vrijeme su onesposobile dronove i Putin nije povrijeđen.

Kremlj smatra da je incident planirani teroristički napad i pokušaj atentata na Putina, a Rusija je saopštila da zadržava pravo da odgovori „na način i u vrijeme koje smatra prikladnim“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su izjave ukrajinskih i američkih zvaničnika, koji tvrde da nisu umiješani u napad, smiješne i da Moskva zna da Kijev bira sredstva i mete za udare baš onako kako mu naredi Vašington.