Lavrov: Spriječiti izbijanje novog velikog rata

4
Foto: Maxim Zmeyev/REUTERS

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je danas međunarodnu zajednicu da spriječi izbijanje novog velikog rata.

– Danas, kao i mnogo puta u prošlosti, čovječanstvo je ponovo na raskrsnici. Na nama je samo da odredimo kako će se istorija odvijati. Naš zajednički interes je da spriječimo ulazak u veliki rat i konačni slom mehanizms međunarodne saradnje koje su stvorile generacije prethodnika – rekao je Lavrov tokom obraćanja na Generalnoj skupštini UN.

Lavrov je podsjetio da je generalni sekretar UN Antonio Guteres predložio inicijativu za održavanje Samita budućnosti sljedeće godine.

– Uspjeh ovog poduhvata može se obezbjediti samo kroz formiranje pravične ravnoteže interesa svih zemalja članica, u isto vrijeme poštujući međuvladinu prirodu ove organizacije – istakao je Lavrov.

Mirovni plan Zelenskog neostvariv

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov istakao je da „formulu mira“ ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog nije moguće realizovati i da to svi znaju.

– Mi jednostavno polazimo od realnog stanja stvari, a ono je takvo da Zelenski i svi koji njime upravljaju u Vašingtonu, Londonu i Briselu, u glas govore: ne postoji nijedna druga osnova mira osim „formule Zelenskog“, a „formula Zelenskog“ je, ne znam ni sam, moguće je različito je opisivati, ali nju je apsolutno nemoguće realizovati i to svi znaju – rekao je Lavrov.

On je istakao da niko na Zapadu ne želi da se ozbiljno pozabavi ukrajinskom krizom.

Lavrov je u razgovoru sa novinarima u sjedištu UN nakon govora pred Generalnom skupštinom rekao da ako Zapad želi da se to pitanje riješi na bojnom polju, onda će biti tako – na bojnom polju.

Na Balkanu se ponavlja priča o neispinjavanju Minskih sporazuma

Tužna priča o neispunjavanju Minskih sporazuma o republikama Donbasa ponavlja se sa Srbijom i Kosovom, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na zasjedanju Generalna skupštine UN.

– Cijeli svijet vidi kako se na Balkanu ponavlja tužna istorija Minskih sporazuma o Ukrajini, koji su predviđali specijalni status republika Donbasa i koje je Kijev otvoreno sabotirao uz podršku Zapada – rekao je Lavrov.

On je dodao da sada EU ne želi da natjera svoje kosovske štićenike da sprovedu sporazume Beograda i Prištine iz 2013. godine o stvaranju Zajednice srpskih opština na Kosovu, koja ima posebna prava na svoj jezik i tradiciju.