Lavrov: Trasova suštinski protiv Rusije

5
Foto: AP Photo/Darko Vojinović

Novoizabrani britanski premijer Liz Tras već ima negativan stav prema Rusiji, ali u sadašnjim uslovima za London bi bilo važnije da sredi odnose sa svojim najbližim susjedima, uključujući Francusku, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

– Vjerujem da Liz Tras i dalje ima veći prioritet: prije nego što konačno formuliše svoj stav prema Rusiji, koji je očigledno negativan, ona će morati da sredi odnose sa bliskim susjedima, na primjer, da odluči o tome ko je francuski predsjednik Emanuel Makron – prijatelj ili protivnik. Ovo pitanje i dalje ostaje bez odgovora – rekao je Lavrov na konferenciji za novinare poslije razgovara sa potpredsjednikom vlade i ministrom spoljnih poslova Tajlanda Don Pramudvinaijem.

On je naglasio da bi bilo važnije da se dva susjeda prvo pozabave ovim, nego da se bave pitanjima daleko od njihovih granica, javio je TASS.

– Ona ima svoje vlastite principe, prvenstveno se drži te tvrde linije odbrane britanskih interesa bez ikakve želje da uzme u obzir stav drugih ili da načini kompromis – istakao je Lavrov, uz napomenu da to neće pomoći u održanju ili jačanju pozicije Velike Britanije na međunarodnoj sceni, koja je očigledno uzdrmana nakon Bregzita.

– London već izvjesno vrijeme uporno pokušava da nadoknadi taj gubitak identiteta i uticaja u EU preduzimajući sasvim drastične korake, uključujući agresivne postupke koji se tiču situacije oko Ukrajine. Svi to znamo – napomenuo je Lavrov.

Novoizabrani premijer Liz Tras zamijeniće Borisa Džonsona na toj funkciji.