Lavrov: Uzaludni pokušaji Amerike da dominira svijetom

53
Foto: Mikhail Tereshchenko/TASS

Pokušaji SAD da uspostave svoju dominaciju u svakom uglu svijeta su uzaludni i odražavaju Vašingtonovu politiku nekažnjivosti, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On se sastao sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiem na marginama samita ASEAN-a u kambodžanskoj prijestonici Pnom Penu.

Lavrov je tokom sastanka skrenuo pažnju na politiku bezakonja koju demonstriraju američke kolege koje žele da iznova i iznova uspostave svoju dominaciju u sve više područja na globalnoj sceni, javio je TASS.

– Svaki put, svako ko prati te događaje shvata uzaludnost politike prema kojoj neko može da okrene glavu od situacije, krize koju su donijele SAD i očekuje da stvari budu manje dobre. Ne, Amerikanci su zacrtali kurs kažnjavanja bilo kojeg oblika pretjeranog samopouzdanja – rekao je Lavrov.

Lavrov je naveo primjer kada su SAD pokušale da pretvore Ukrajinu u prijetnju Rusiji i ignorisale ono što je nazvao rasističkom politikom vlasti u Kijevu, koje su htjele da eliminišu svakog Rusa.

– To je bio slučaj i sa posjetom (predsjedavajuće Predstavničkog doma Kongresa SAD) Nensi Pelosi Tajvanu, kada su ignorisali principe koje su javno istakli i uvjeravali sve u svoju čvrstu privrženost njima – istakao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, baš to je bio slučaj u Ukrajini, kada su SAD prekršile principe nedjeljive bezbjednosti koje su potpisali na vrhovnom nivou, a kasnije su ih „jednostavno pogazili“.