Le Pen pozvala Meloni da formiraju zajedničku grupu u Evropskom parlamentu nakon izbora 9. juna

6
Foto: Imago Economica (arhiva)

Lider francuske krajnje desnice iz Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen predložila je italijanskoj premijerki Đorđu Meloni da udruže snage u novom savezu pred evropske parlamentarne izbore koji će biti održani 9. juna, piše Gardijan.

Taj potez uslijedio je pošto su evropske stranke lijevog centra ponovile upozorenje predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen da neće podržati njenu kandidaturu za drugi mandat, ukoliko to podrazumijeva podršku partija krajnje desnice, uključujući partiju Đorđe Meloni – Braća Italije.

– Sada je vrijeme da se ujedinimo, to bi bilo od velike pomoći. Ako uspijemo, možemo da budemo druga grupa u Evropskom parlamentu. Mislim da ne bi trebalo da propustimo ovakvu priliku – rekla je Le Pen za Korijere dela sera.

Poziv Le Pen je uslijedio nakon što je Nacionalno okupljanje saopštilo da više neće da bude u istoj grupi sa krajnje desničarskom Alternativom za Njemačku (AfD) u Evropskom parlamentu.

Grupa krajnje desnice u EP Identitet i demokratija izbacila je ranije AfD kao previše ekstremnu stranku.

Gardijan piše da se smatra da je malo vjerovatno da će se prijedlog Le Pen ostvariti s obzirom na frakcijska rivalstva stranaka.

Analitičari navode da će uloga Meloni u procesu poslije izbora za Evropski parlament biti ključna.

Izbori za Evropski parlament biće održani 9. juna, prenosi Tanjug.