Lendo i Stojanović neće dati saglasnost za imenovanje federalne vlade

16
Foto: N1

Potpredsjednici Federacije BiH (FBiH) Refik Lendo i Igor Stojanović saopštili su danas da su dobili Odluku o imenovanju federalne vlade od predsjednika FBiH Lidije Bradare, ali da je neće potpisati.

Lendo je na konferenciji za novinare rekao da neće dati saglasnost za imenovanje federalne vlade jer nema pobjedničke stranke SDA u tom procesu, jer je ova odluka donesena mimo Ustava i bez saglasanosti dva potpredsjednika, a kao treći razlog je naveo to što ne zna ljude koji su predloženi.

– Znam jednog čovjeka iz Tešnja. Dobro bi radio svoj posao, a ostale ljude ne znam. Nisam imao priliku da vidim detaljno sva imena i ovo je nepoštovanje Ustava FBiH i ignorisanje bošnjačkog naroda – rekao je Lendo.

Ukoliko ova odluka bude usvojena u Parlamentu FBiH, on je rekao da će to biti udar na Federaciju.

– Pri zdravoj pameti Refik Lendo neće glasati za ovakvu Vladu, a od Bradare se može sve očekivati. Nije isključeno da će to biti samo objavljeno u Službenim novinama – rekao je Lendo i pozvao lidere SDA Bakira Izetbegovića, SDP-a Nermina Nikšića i HDZ-a Dragana Čovića da razgovaraju i dogovore nova imena.

Komentarišući današnje proteste ispred OHR-a, on je istakao da građani BiH imaju pravo da pokažu da sami odlučuju o unutrašnjim pitanjima.

Predsjednik FBiH Lidija Bradara (HDZ) je potpredsjednicima Refiku Lendi (SDA) i Igoru Stojanoviću (SDP) dostavila Odluku o imenovanju Vlade FBiH.

Stojanović je izjavio da danas neće dati saglasnost za imenovanje Vlade, a za njega su sporni Sanja Vlaisavljević kao kandidat HDZ-a za ministra kulture i sporta, Almin Hopovac iz SDP-a, protiv kojeg je podignuta i optužnica, a koji bi trebao biti ministar unutrašnjih poslova, te Anel Kljaka iz NES-a, koji je dovođen u sumnju da je počinio izborne prevare.