Lička kapa – simbol srpskog naroda dinarskog kraja

216
Foto: Lička kapa

Lička kapa, simbol srpskog naroda dinarskog kraja, prisutna je od Kosovskog boja, sa glave se skidala samo onda kada se iskazivalo poštovanje, a poklanja se kao amajlija.

– Lička kapa se sastoji iz tri dijela. Crvena boja simbolizuje krv prolivenu na Kosovu, crna je žalost za stradalim kosovskim junacima, a devet resa predstavljaju devet braće Jugovića – pojasnila je Drvarčanka Nada Čeko (73), koja šije narodne nošnje u etno-radionici Amatersko kulturno-umjetničkog društva „Mira Lukač“.

Ona je za Srnu pričala o ličkoj kapi, njenoj vrijednosti, naglasivši da je ona najskuplji dio nošnje.

Ovu srpsku kapu, pored muškaraca s obje strane Dinare, nose i žene, o čemu svjedoči nošnja iz Krajine.

– Srpske kape sa dukatima nosile su samo djevojke. Kape su simbol ljepote, časti, zrelosti i snage. Danas se obično poklanjaju jer nose jaku simboliku i poruku – priča Nada.

Narodne nošnje Srba iz Drvara, Glamoča, Bosanskog Grahova i Bosanskog Petrovca su gotovo iste, priča ona, te napominje da Glamočani i Petrovčani na maramama (boščama) imaju široke crvene trake, da su se detalji dodavali zavisno od podneblja.

– Na krajiškim su dominantne tamnije boje, jer je naš narod u Krajini vijekovima bio u mukama i kroz nošnju izražavao tugu i bol. Odatle datiraju i gluva kola, narodne igre koje su se igrale bez muzike – objasnila je Nada.

Prema njenim riječima, narodne nošnje danas se, osim za folklorne nastupe, koriste za crkvena vjenčanja, slave i krštenja.

– Nošnje krajiškog naroda izrađivala sam za naš narod u Americi, Austriji, Njemačkoj. Šila sam tradicionalnu narodnu nošnju Drvarčana i za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, dok je veliki humanitarac Arno Gujon kao poklon iz Drvara ponio ličku kapu – ispričala je Nada.

U narodu, napominje, postoji vjerovanje da je kapa amajlija, koja čuva i štiti onoga ko je nosi, ali da ona nosi i duh srpskog naroda, sa glave se skidala se samo onda kada se iskazivalo poštovanje.

Nada Čeko smatra da je ličku kapu vrijedno uporediti sa crnogorskom kapom, potom šajkačom, pa i šubarom, jer svaka na svoj način nosi veoma karakterističnu, pa i mističnu, srpsku narodnu slobodarsku simboliku i duh, te vjekovima čuva tradiciju i istoriju Srba.