Lideri G7 objavili bezbjednosni okvir za Ukrajinu

7
Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Zemlje G7 objavile su danas bezbjednosni okvir kojim se otvara put ka dugoročnim bezbjednosnim garancijama za Ukrajinu kako bi se ta zemlja „odbranila od Rusije i odvratila je od eventualne buduće agresije“.

– Mi, lideri Grupe sedam, ponovo potvrđujemo nepokolebljivu posvećenost strateškom cilju slobodne, nezavisne, demokratske i suverene Ukrajine, unutar njenih međunarodno priznatih granica, sposobne da se brani od ruske agresije – navodi se u deklaraciji, prenosi Rojters.

Dodaje se da je bezbjednost Ukrajine sastavni dio bezbjednosti evroatlantskog regiona.

– Smatramo da ilegalna i ničim izazvana ruska invazija na Ukrajinu predstavlja prijetnju po međunarodni mir i bezbjednost, flagrantno kršenje međunarodnog prava, uključujući Povelju UN, i nespojiva sa našim bezbjednosnim interesima – ističe se u dokumentu koji su zajednički objavile SAD, Njemačka, Japan, Francuska, Kanada, Italija, Velika Britanija i Evropska unija.

Članice G7 dodaju da su „ujedinjeni u podršci Ukrajini, zasnovanoj na zajedničkim demokratskim vrijednostima, a prije svega, na poštovanju Povelje Ujedinjenih nacija i principu teritorijalnog integriteta i suvereniteta“.

U Deklaraciji se navodi da danas počinju pregovori sa Kijevom o formalizaciji trajne podrške članica G7 Ukrajini, te da će ona uključivati podršku daljem razvoju ukrajinske odbrambene industrije, obuke ukrajinskih snaga, razmenu obavještajnih podataka i podršku u odbrani sajber prostora.

Pored toga, „članice G7 će raditi na jačanju ekonomske stabilnosti i otpornosti Ukrajine, što uključuje rekonstrukciju i oporavak zemlje nakon agresije“.

Ukrajini će, istovremeno, biti pružena tehnička i finansijska podrška za trenutne potrebe, usled „ruske invazije“, ali će joj biti omogućeno i da nastavi sa sprovođenjem reformi.

U deklaraciji se napominje da zemlje G7 pozivaju Rusiju na odgovornost, kao i da ratni zločini i druga zlodjela ne smiju da ostanu nekažnjeni.

– Ponavljamo da će, u skladu sa našim pravnim sistemima, ruska suverena imovina pod našom jurisdikcijom ostati nepokretna, sve dok Rusija ne bude platila štetu koju je nanijela Ukrajini – poručuje se u dokumentu i dodaje da je „potrebno formiranje međunarodnog mehanizma za reparaciju šteta, gubitaka ili povreda izazvanih ruskom agresijom“.

Zauzvrat, Ukrajina će nastaviti da sprovodi pravosudne, ekonomske, bezbjednosne, kao i reforme u borbi protiv korupcije kojima će Kijev pokazati da je posvećen demokratiji, vladavini prava, poštovanju ljudskih prava i medijskih sloboda.

Pored toga, Kijev će raditi na reformi odbrane i njenoj modernizaciji, što uključuje poboljšanje efikasnosti i transparentnosti u ukrajinskom odbrabmenom sektoru.