Lideri tri njemačke stranke potpisali koalicioni sporazum

15
Foto: Kay Nietfeld/dpa

Lideri tri stranke koje treba da formiraju novu njemačku vladu potpisali su koalicioni sporazum, koji će predstaviti kasnije danas.

Socijaldemokrate lijevog centra (SPD), koje su pobijedile na izborima 26. septembra sa ministrom finansija Olafom Šolcom kao kandidatom za kancelara, stranka Zelenih i liberalne Slobodne demokrate (FDP), trebalo bi da formiraju novu njemačku, trostranačku vladu, prenosi portal Politiko.

Završna sesija koalicionih pregovora počela je jutros s ciljem da se formuliše završni tekst sporazuma, a predstavnici tri stranke su najavili da će Olaf Šolc predstaviti javnosti sporazum zajedno sa liderima tri stranke.

Dogovor će potom biti predstavljen članstvu ove tri stranke, pri čemu Zeleni planiraju da konsultuju sve svoje članove, dok je SPD već zakazao vanrednu partijsku konferenciju za 4. decembar, na kojoj će stranka odlučiti da li će prihvatiti predloženi koalicioni sporazum.

FDP planira da uradi isto na svojoj partijskoj konferenciji koja je zakazana za 5. decembar, a ako sve stranke odobre sporazum to će biti učinjeno na vrijeme kako bi Šolc bio izabran za kancelara u nedjelji koja počinje 6. decembra, u okviru predviđenog roka.