Litije i molebani u više gradova Crne Gore: Samo mir može donijeti slogu i sreću

35
Foto: Vijesti.me

Litije i molebani u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti organizovani su i večeras u više crnogorskih gradova.

Protestne šetnje se od Božića organizuju dvaput sedmično, četvrtkom i nedjeljom.

Podgorica

Sva Sveta Gora je zadivljena i obradovana ovim što se događa u Crnoj Gori, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, obraćajući se okupljenima na večerašnjem protestu zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Podgorici.

Foto: Vijesti.me

Amfilohije je prije obraćanja građanima došao sa Svete Gore.

– Ovaj hod će trajati do velike pobjede, rekla je moja mala kuma Una i dodala – do Hristove pobjede. Ove zemaljske vlasti su prolazne, jedina prava pobjeda je pobjeda Božje pravde. Ako tu pobjedu oni ne dožive, džabe im sva vlast. Ovo je putovanje za Hristovu pobjedu i trajaće dok Hristos ne pobijedi u srcima svih nas, nadam se i kod ovih na vlasti – kazao je Amfilohije.

Foto: Vijesti.me

On je ocijenio da vlast nastavlja „mržnju među plemenima“ i „budi sjeme mržnje“, i to nazvao zločinom protiv Crne Gore.

– Onima koji sebe poistovjećuju sa Crnom Gorom poručujem da oni nijesu Crna Gora, već je Crna Gora ovaj narod. Daj Bože da se ovo rođenje naroda dotakne i ovih na vlasti da se i oni preporode – kazao je Amfilohije.

Foto: Vijesti.me

Sveštenik Dražen Tupanjanin iz Hercegovine poručio je onima koji su na čelu države da „mogu da se barem tajno priključe ovoj atmosferi“.

– Dođi i vidi – kažemo svima njima da dođu i osjete ovo čudo – kazao je on.

On je ocijenio da litije neće drugo trajati, jer „nepravda ne može opstati.“

Foto: Vijesti.me

Okupljanje je završeno mirno.

Litija je krenula od Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja, a sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) i građani su prošli Dalmatinskom ulicom, oko Bloka IX i vratili se kod hrama.

Litiji je prethodio moleban u hramu.

Foto: Vijesti.me

Pljevlja

Veliki broj građana Pljevalja i večeras se okupio u litiji koju je organizovala Eparhija mileševska u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Litiju je predvodio vladika mileševski Atanasije, koji je sa sveštenstvom prethodno služio moleban u crkvi Svete Petke u centru grada.

Kao i svako veče, litija je krenula od crkve ulicom 1. decembra, Mila Peruničića, Kralja Petra I i Tršovom. Tokom molitvene šetnje građani su skandirali „ne damo svetinje“ i „ustala je Crna Gora svetinja se branit’ mora.“

Foto: Vijesti.me

Nikšić

Veliki broj Nikšićana je, uprkos hladnom vremenu, prisustvovao molebanu koji je služen u hramu Svetog Vasilija Ostroškog i litiji koja je prošla uobičajenom maršrutom. Litiju je predvodio arhimandrit zagrebačko ljubotinjski Danilo, uz lokalno sveštenstvo i monaštvo.

Besjedio je sveštenik Obren Jovanović, sekretar MCP, koji je kazao da su sveštene litije dale dimenziju više ne samo pravoslavlju, već čitavom svijetu i pokazao kako se na miran i dostojanstven način protestuje protiv nepravde.

Ova sabranja i svešteni hod kazao je Jovanović, možemo naći samo u Jevanđelju.

Foto: Vijesti.me

Sveštenik Miodrag Todorović poručio je da su na litijama zajedno i djeca bjelaša i zelenaša, i četnika i partizana, i oni koji su bili na Golom otoku i onih koji su ih tamo poslali. Kako je rekao, mir nema cijenu, u miru nema zlobe i zavisti, mir sabira i u njemu nema razbraćene braće.

Poželio je policiji koja obezbjeđuje litije, braći, kako je rekao, u plavim uniformama zdravlje i sreću, da ih Bog blagoslovi i njihove domove i podari im dobro za dobro činjenje koji oni rade i zahvalio se što obezbjeđuju da mirno narod prođe ulicama.

I Jovanović i Todorović su potencirali da je mir od svega važniji jer samo mir može donijeti slogu, blagostanje i sreću svima.

Litiji su prisustvovali i petorica momaka i jedna djevojka koji su jutros u pet sati krenuli pješke iz manastira Bijele kod Šavnika i prešli put od šezdesetak kilometara. Riječ je o Jovani Knežević, Milanu Roćenoviću, Željku Janjuševiću, Petru Božoviću, Radu Kneževiću i Jovanu Vukoviću.

Bar

Veliki broj građana okupio se na litiji u Baru. Građani su u protestnoj šetnji protiv zakona obišli standardnu rutu – od gradskog hrama preko centra grada i nazad.

Foto: Vijesti.me

Herceg Novi

Litija je organizovana i u Herceg Novom.

Foto: Vijesti.me

Kotor

Građani su se večeras okupili i u Kotoru.

Foto: Vijesti.me

Plužine

U Plužinama je moleban služen u crkvi Svetog Jovana Krstitelja, gdje se Pivljanima obratio iguman protosinđel Lazar iz manastira Zagrađe, koji je kazao da narod u velikom broju u cijeloj Crnoj Gori izlazi na molitvene skupove jer osjećaju i znaju šta je Crkva i gdje je Crkva.

Nakon molebana, mještani su prošli ulicama varoši, noseći svijeće i ikone, a litiju su predvodili iguman Pivskog manastira, Jeftimije Škuletić, plužinski paroh, jerej Miroslav Mihailović, i iguman manastira Zagrađe.

Jeftimije se kratko obratio građanima i kazao da je najteže i najljepše moliti se i da „tajna molitva djeluje na sve i da nečastive sile gube tlo“.

Foto: Vijesti.me

Bijelo Polje

Poslije molebana u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla, Bjelopoljci su se uputili u mirnu protestnu šetnju do Crkve Svetog Nikole u Nikoljcu.

– Hvala vam od srca što istrajavate u ovoj borbi zajedno sa svojom crkvom. Sa ovog mjesta govorimo i govorićemo koliko god bude potrebno, povucite Zakon i sklonićemo se. Nije ovo borba protiv države, ovo je borba protiv bezzakonja. Crkva nije ni oganj ni mač, crkva nije ni čekić, ni nakovanj, crkva je tihi lahor, tihi vjetar koji u proljeće otapa snjegove i sve oživljava i svemu daje smisao i život – kazao je protojerej Darko Pejić okupljenim vjernicima.

On je još jednom pozvao vjernike na sabornost i mir tokom litija.

Foto: Vijesti.me

Berane

Litija i moleban u Beranama i ovog četvrtka okupili su građane koji protestuju protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Litija je, kao i obično, krenula od centra grada i kretala se ustaljenom trasom, Ulicom 29. novembra, pored zgrade policije, pa zatim ulicom Dušana Radevića i dalje prema naselju Dolac i manastiru Đurđevi stupovi.

Foto: Vijesti.me

Policija je bila na svim važnijim raskrsnicima, regulišući saobraćaj i omogućavajući nesmetan prolazak učesnicima protesta.

Litija i moleban protekli su mirno.

Foto: Vijesti.me