Liz Tras podnijela ostavku

35
Foto: ABC News

Britanska premijerka Liz Tras podnijela ostavku na tu funkciju.

Liz Tras je rekla da ne može da završi mandat za koji je izabrana, javlja Bi-Bi-Si.

Tras je, na pres-konferenciji u Dauning stritu, izjavila da je na premijersko mjesto došla u vreme velike ekonomske i i međunarodne nestabilnosti.

– Priznajem… S obzirom na situaciju, ne mogu da izvršim mandat na koji me je izabrala Konzervativna partija – rekla je Liz Tras.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, ona je novinarima prenela da je kralju Čarlsu saopštila da podnosi ostavku na mjesto lidera Konzervativne stranke.

Navela je i da će sljedeće nedjelje biti održani izbori za novog predsjednika stranke, a da će ona ostati na funkciji dok ne bude izabran njen nasljednik.

Ostavka Liz Tras uslijedila je poslije ekonomskog haosa, prouzrokovanog takozvanim „mini-budžetom“ sada već bivšeg ministra finansija Kvazija Kvartenga, koji je podijelio Konzervativnu stranku.

Tras i Kvarteng objavili su, naime, u septembru fiskalni paket, takozvani „mini budžet“, koji je izazvao previranja na berzi i doveo do pada funte i panike u penzionim fondovima, ali je i kritiku Međunarodnog monetarnog fonda, što je rijetkost.

Kvarteng je potom 14. oktobra podnio ostavku na zahtjev Trasove, prije nego što se očekivalo da će ukinuti dijelove njihovog ekonomskog paketa.

Novi britanski ministar finansija Džeremi Hant je zatim poništio je 17. oktobra skoro cijeli „mini-budžet“.

Trasova je, zatim, za Bi-Bi-Si rekla da se izvinjava zbog grešaka koje je napravila u svom ekonomskom programu koji je doveo do pada povjerenja investitora u njenu vladu, ali je poručila da se neće povući sa funkcije šefa vlade.

Poslije smjene na čelu ministarstva finansija, ekonomski haos bio je u zatišju, a politički u punom jeku.

Poslanici opozicije zahtijevali su da Trasova podnese ostavku, a čak iz redova njene Konzervativne partije željeli su da joj vide leđa.

Ubrzo, potom, i Suela Brejverman podnela je ostavku na mjesto britanskog ministra unutrašnjih poslova zbog toga što je, navela je, prekršila bezbjednosna pravila, ističući i da je zabrinuta zbog smjera kojim se kreće vlada.

Ostavke ministara dva ključna resora bacili su na koljena vladu Trasove, a haos se sinoć prelio i u parlament gdje su zabilježene neviđene scene međusobnih optužbi i izliva emocija.