Ljubić: CIK-u data skoro apsolutistička ovlaštenja

12
Foto: FENA

Predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić ocijenio je da je Centralna izborna komisija BiH nedavno nametnutom odlukom Kristijana Šmita dobila skoro apsolutistička ovlaštenja kakva, koliko zna, nema nijedna izborna komisija.

Ljubić je rekao da je stav HNS BiH da je pri izboru članova CIK-a sprovedena nezakonita procedura, podsjećajući da je tim povodom pokrenuta i sudska tužba.

– Ono što baca sumnju na objektivnost i vjerodostojnost odluka CIK-a je nesumnjiva politička povezanost nekih novoizabranih članova – rekao je Ljubić za današnje sarajevsko „Oslobođenje“.

Ljubić smatra da bi izmještanje sjedišta OHR-a iz Sarajeva u Brisel bilo dobro iz nekoliko razloga.

– Već duže i iz BiH i iz međunarodne zajednice govori se da je vrijeme da BiH treba postepeni prelaz iz „dejtonske“ u „briselsku“ fazu. Stoga mi se premještanje OHR-a u Brisel čini logičnim, jer OHR ne bi izgubio od svog autoriteta na osnovu Dejtona, a mogao bi biti facilitator na putu BiH ka EU – rekao je Ljubić.

On je izrazio nadu da je u Federaciji BiH kraj blokadama i da će se uz pomoć međunarodne zajednice steći uslovi za nesmetano uspostavljanje vlasti i funkcionisanje institucija