Ljubić: Saradnja Čovića i Dodika alibi za bošnjačko dekonstituisanje Hrvata

17
Foto: FENA

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskoga narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić izjavio je da u BiH nema nikakvog strateškog savezništva Hrvata i Srba protiv Bošnjaka i BiH, te da bošnjačka politika saradnju lidera SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a Dragana Čovića nastoji iskoristiti kao alibi za nastavak dekonstituisanja Hrvata u Federaciji BiH.

– U stvarnosti, ta saradnja je posljedica njihove majorizacije i dekonstituisanja Hrvata, odnosno, pravnog, političkog, medijskog i drugog nasilja koje nad Hrvatima sprovode još od uspostavljanja takozvane Alijanse za promjene iz 2000. godine, kada nije bilo ni Dodika ni Čovića na današnjim pozicijama – rekao je Ljubić za zagrebački „Nacional“.

Podsjećajući da odluka Ustavnog suda BiH u predmetu „Ljubić“ nalaže legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda na svim nivoima vlasti, Ljubić je istakao da su prava konstitutivnih naroda izvornija i važnija od prava entiteta.

Prema njegovim riječima, u skladu sa ovom odlukom Ustavnog suda, legitimno je da BiH ima dva, tri ili pet entiteta, kao što je legitimno i da ne bude ni jedan ako se legitimni politički predstavnici tri konstitutivna naroda sa tim saglase.

– Dakle, to je sasvim u duhu Dejtona, jer ne predstavlja kršenje osnovnog načela Ustava BiH i sporazuma u Dejtonu – rekao je Ljubić.

On je zaključio da je u normalnim okolnostima za uspostavljanje entiteta potrebna saglasnost političkih predstavnika tri konstitutivna naroda.