Lončar: U Srbiji 35 slučajeva virusa korona

9
Foto: covid19.rs

U Republici Srbiji je do 18 časova 13. marta 2020. godine registrovano 35 potvrđenih slučajeva Kovid-19, četiri više nego u jutrošnjem izveštaju. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je na konferenciji za novinare rekao da su tri od četiri nova pacijenta na kućnom lečenju, a da je jedna osoba u bolnici, ali u apsolutno stabilnom stanju. Najavio je da bi do ponedjeljka sve apoteke trebalo da budu snabdevene sredstvima za dezinfekciju, rukavicama i maskama.

Do 18 časova 13. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 239 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od posljednjeg izvještaja do 18 časova, 13. marta 2020. godine, testirani su uzorci 25 osoba od kojih su četiri pozitivne i 21 negativna na Kovid-19.

Ministar Zlatibor Lončar je naveo da su tri nova pacijenta na kućnom liječenju, dok je jedna osoba u bolnici, ali u apsolutno stabilnom stanju.

Za one koji imaju neke od simptoma, ili posumnjaju da su zaraženi, Ministarstvo zdravlja objavilo je brojeve telefona gdje mogu dobiti sve potrebne informacije i preporuke od epidemiologa.

Lončar je istakao da nijedan od pacijenata u Beogradu i Nišu nije u teškom stanju niti na respiratoru, a oni koji su kod kuće dobro se osjećaju.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je naveo da je u Novom Sadu i Pančevu hospitalizovano pet pacijenata, od kojih je jedan u Novom Sadu u teškom opštem stanju.

Lončar je naglasio da za svaku osobu za koju se utvrdilo da je pozitivna na virus, postoje svi podaci i zna se kako su zaraženi.

Nema nijednog slučaja da se ne može utvrditi kako je osoba zaražena, naglasio je ministar i dodao da u Srbiji nema žarišta koronavirusa.