Lukač i Vulin: Zajednički rješavati pitanje kriminala, terorizma i ilegalnih migracija

24
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Republika Srpska i Srbija zajednički će sarađivati na rješavanju pitanja organizovanog kriminala, terorizma i ilegalnih migracija, rekli su danas poslije sastanka u Banjaluci ministri unutrašnjih poslova Srpske i Srbije Dragan Lukač i Aleksandar Vulin.

Lukač je rekao da je važna saradnja u oblasti organizovanog keriminala jer je neophodno spriječiti kriminalce u njihovom skrivanju od potjernica i zaobilaženju zakona. On smatra da je borba protiv terorizma veoma bitna i da će biti nastavljena razmjena podataka.

Ističući da je na sastanku dogovoren nastavak uspješne saradnje i da je Srbija pružila pomoć Srpskoj kada je riječ o školovanju policijskih kadrova, Lukač je naglasio da će saradnja izmeću specijalnih antiterorističkih jedinica i žandarmerije biti nastavljena putem zajedničkih vježbi i razmjene opreme.

– Možemo da računamo na pomoć MUP-a Srbije i kada je riječ o obuci kadrova iz Srpske, poput poligrafiste koji se obučava uz pomoć stručnjaka MUP-a Srbije. Takođe, postoji i saradnja kada je riječ o konjičkim jedinicama – jedan broj naših ljudi je prošao obuku zajedno sa konjičkom jedinicom MUP-a Srbije – rekao je Lukač na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je podsjetio da je formirana helikopterska jedinica MUP-a Srpske i ubrzo dolazi prvi helikopter marke „amsad“, te naveo da je ekipa pilota i tehničara završila tromjesečnu obuku u Rusiji a da sljedeće godine stiže drugi, a potom i treći helikopter. na osnovu potpisanog ugovora.

Lukač je najavio i potpisivanje ugovora dva ministarstva o zajedničkoj daradnji i obuci pilota i tehničara Srpske i Srbije, koji će dobiti licence da mogu u potpunosti i kvalitetno da rade svoj posao.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Vulin je naglasio da je Republika Srpska za Srbiju prioritet te da ugrožavanje bezbjednosti Srpske znači i ugrožavanje Srbije i da je svaka nesreća koja se desi u Srbiji podjednaka nesreća i za građane Srpske.

– Zato imamo obavezu da zajedno sarađujemo i da svakodnevni život građana i Srbije i Srpske učinimo bezbjednijim – rekao je on.

Vulin je podsjetio da je ovo njegova prva posjeta Srpskoj nakon što je imenovan za ministra unutrašnjih poslova Srbije, što je u skladu sa dogovorom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je da se iduće godine održi zajednička vježba specijalnih jedinica,da bude nastavljeno školovanje, obuka i intenzivna razmjena svih obavještajnih podataka o organizovani kriminalnim grupama i pojednicima koji krše zakon i ugrožavaju građane sa obje strane Drine.

On je naveo i da ilegalne migracije, koje sa sobom nose brojne rizike, podjednako pogađaju i građane Srbije i Srpske i ovo pitanje treba da se rješava zajedno, kao i pitanje terorizma.

Vulin je naglasio da su svi kapaciteti Srbije na raspolaganju Srpskoj.