Lukašenko: Propali pokušaji da se uguše Rusija i Bjelorusija

7
Foto: AP/Sergei Grits

Pokušaji da se Bjelorusija i Rusija uguše su propali, zemlje će sigurno opstati, izjavio je predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

– Pokušaji da nas uguše – i Rusiju i Bjelorusiju – zapravo su propali. Mi ćemo svakako istrajati. Odredili smo pravce kojima treba da se krećemo, kako bismo sačuvali naš suverenitet u svim svojim odnosima – i Rusije i Bjelorusije – rekao je bjeloruski lider na početku sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

Lukašenko je istakao da je dobro informisan o godišnjim rezultatima u pogledu ekonomskog razvoja Rusije, ističući da Bjelorusija ima približno iste rezultate.

On je izrazio zadovoljstvo zbog rezultata trgovinsko-ekonomske saradnje dvije zemlje u prošloj godini, uprkos spoljnim sankcijama.

Predsjednik Bjelorusije je napomenuo da postoje neka aktuelna pitanja o kojima treba da razgovara sa Lavrovom i da se „konsultuje o nekim stvarima“.

Lukašenko je dodao da Minsk čini sve za Rusiju u kontekstu problema vezanih za sprovođenje specijalne operacije u Ukrajini.

– Problemi u vezi sa djelovanjem Ruske Federacije u Ukrajini: sve što sam obećao, sve što je potrebno Rusiji u ovom teškom periodu – mi radimo. Mislim da će vam o tome detaljnije reći bjeloruski ministar spoljnih poslova Sergej Fjodorovič (Alejnik) – rekao je Lukašenko.

Bjeloruski predsjednik je istakao da Rusija nikada nije bila protiv mira.

– Slušao sam vašu konferenciju za novinare. Čuo sam sve vaše jučerašnje izjave. Apsolutno sve ih podržavam. I u svim kontaktima koje imamo sa Zapadom govorimo da Rusija nikada nije bila protiv mira. Hajde da se dogovaramo. Spremni smo da učestvujemo u tome. Ne treba da sumnjate u to. Ako je nešto potrebno sa naše strane i mi to možemo da učinimo, dobro znate šta možemo da uradimo, recite direktno, radićemo zajedno, ruku pod ruku – rekao je Lukašenko.

On je objasnio da je Moskva upoznata sa planovima „zapadnih susjeda, ne samo Ukrajine“.

– Pokušavaju i Ukrajinu da iskoriste protiv Bjelorusije. Ali ono što me čudi i prijatno iznenađuje je da se Ukrajina još drži, ne pravi provokacije protiv Bjelorusije, iako je na to naši zapadni susjedi aktivno podstiču – zaključio je Lukašenko.