Lukašenko: Ukrajina i Zapad da shvate da je vrijeme za pregovore

5
Foto: EPA-EFE/Tatyana Zenkovich

Vrijeme je da Ukrajinci i njihovi zapadni sponzori dođu za pregovarački sto sa Rusijom, izjavio je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko.

– Mislim da je krajnje vrijeme da Ukrajinci i Zapad dođu za pregovarački sto i postignu konačan sporazum – rekao je Lukašenko.

Prema njegovim riječima, sada je dobar trenutak da predstavnici Ukrajine i zapadnih sponzora donesu odluku „koja mora da se donese“, prenio je Tas.

– Razumijem ruskog predsjednika (Vladimira Putina). Ono što on radi može da posluži kao mjerilo: ako želite razgovore – dobro došli, mi smo otvoreni za postizanje sporazuma – dodao je Lukašenko.

Francuska neće braniti Ukrajince

Francuska neće braniti Ukrajinu i samo pokušava da zastraši Bjelorusiju i Rusiju, izjavio je jeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

– Francuzi neće braniti Ukrajinu. Nijedan Francuz neće otići tamo, niko ih tamo neće braniti – rekao je Lukašenko novinarima tokom posjete Moskvi.

On je istakao da Francuzi samo žele da zaplaše njega i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

– Mandat predsjedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom ističe u maju i moguće je da će doći do situacije kada neće biti nikoga da potpiše mirovni sporazum – naveo je Lukašenko.

Prema njegovim riječima, NATO želi da uvuče Bjelorusiju u rat u Ukrajini.

– Ti pozivi da se Bjelorusija uvuče u rat u Ukrajini su u korist Alijanse. NATO je taj koji to želi i čini sve da nas uvuče u rat sa Ukrajinom – naglasio je Lukašenko.

On je upozorio da se ništa neće promijeniti na ratištu u Ukrajini ako Bjelorusija uđe u rat, jer je granica između država minirana i utvrđena.