Lukić: Amerikanci htjeli da u Dejtonu riješe i pitanje Kosova

37
Foto: SRNA

Predstavnici američke administracije pokušali su 1995. godine tokom pregovora u vojnoj bazi Dejton oko postizanja mirovnog sporazuma za BiH, da izvrše pritisak na tadašnjeg predsjednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, da se u tekst ovog sporazuma uvrste i „rješenja za probleme na Kosovu“, otkrio je za Glas Srpske profesor prava i jedan od članova delegacije Republike Srpske na pregovorima u Dejtonu Radomir Lukić, povodom godišnjice od potpisivanja ovog dokumenta koji je donio mir u BiH.

Lukić ističe da Milošević to nije prihvatio, iako je na njega vršen velik psihološki pritisak.

– Tih pritisaka je bilo posebno posljednjih par dana prije potpisivanja. Od Miloševića se tada tražilo da Brčko ima poseban status i da dio sarajevskih opština pripadne FBiH. Bošnjačka strana je insistirala i na koridoru prema Goraždu, a onda je od strane američkih diplomata potegnuto i pitanje Kosova. Tadašnji lider SDA Alija Izetbegović je prijetio da se povući, tako da je bilo dosta napeto. Na nešto od ovog Milošević je na kraju morao da pristane, jer je po svaku cijenu htio mir – istakao je Lukić prisjećajući se tih dvadesetak dana provedenih u izolaciji u vojnoj bazi „Rajt Paterson“.

Kako je rekao, delegacija Republike Srpske je tek post festum saznala da je grad Brčko stavljen pod arbitražni postupak i da su izgubljeni određeni dijelova Sarajeva, koji su se do tada nalazili pod kontrolom srpske strane.

– To nam je baš teško palo, jer smo tokom tih dvadesetak dana vodili mukotrpne i iscrpljujuće pregovore, ali smo bili i svjesni da se na Miloševića vrše strašni pritisci. I to mi je nekako najviše ostalo u sjećanju iz tog maglovitog perioda – kaže Lukić.

I pored svih tih razočarenja, Lukić smatra da je tada postignuta velika pobjeda u Dejtonu jer je tog 21. novembra 1995. godine stavljanjem parafa na ovaj sporazum, „odbačen lažni princip građanskog uređenja BiH, koji barata apstraktnim građaninom lišenim svih njegovih osobina“.

– Mislim da je to bilo najbitnije. Naravno, tu je i mir do kojeg je došlo. BiH je već 26 godina u stanju mira, a ne rata. Njega obezbjeđuje Dejtonski mirovni sporazum svojom suštinom i supstancom. I sve dok je tako biće dobro. Veliki problem je što su neke od entitetskih nadležnosti nasilno i uz prijetnju teškim sankcijama prenesene na nivo BiH, a tamo im nije mjesto, jer su postale kočnica. To je ono o čemu treba razmišljati u narednom periodu, a ne o daljnjoj centralizaciji BiH, jer je ona nepovratni put u neslogu i nemire – poručio je Lukić.

Prema riječima Lukića priče o originalnim dokumentima iz Dejtona i njihovom prevodu irelevantne su, jer daleko veći problem predstavlja dosadašnje autokratsko ponašanje visokih predstavnika u BiH, koji su često djelovali izvan okvira Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodao je i kako veliki kamen spoticanja predstavlja i Savjet za implementaciju mira i njegov Upravni odbor, koji nisu dio ovog sporazuma niti su ustanovljeni bilo kojim drugim međunarodnim ugovorom.