Lukić: Da je ponuda o podjeli BiH bila na vidiku, srpska strana bi je prihvatila

50
Foto: SRNA

Učesnik dejtonskih pregovora Radomir Lukić izjavio je izvjesno da bi srpska strana, da je bila na vidiku ponuda o podjeli BiH o kojoj ovih dana kao o „Klintonovom planu“ pišu mediji, to i prihvatila.

Lukić je naveo da je moguće da je američka administracija svojevremeno razmišljala o tome, ali da, koliko je njemu poznato, srpskoj strani nikada zvanično nije bila ponuđena takva opcija.

– Doduše, američka administracija nikada nije potpuno jedinstvena, pa ni sam Stejt department. Podsjećam da je i danas pod misterijom smrt (u nesreći) na Igmanu američkog pregovarača Roberta Frejzera, za koga se tvrdilo da razmišlja o takvom ishodu kakav se pominje u dokumentima – rekao je Lukić za „Politiku“.

On kaže da ukoliko je tih ideja i bilo kod Frejzera, sigurno je da ih nije bilo kod njegovog nasljednika Ričarda Holbruka, koji je pokazivao otvorene antipatije za Srbe i njihovu istoriju.

– Ali, ni on nije mogao da negira potrebu za stvaranjem i opstankom Republike Srpske – naglasio je Lukić.

„Gardijan“ je nedavno objavio povjerljive američke dokumente u kojima se vidi da Vašingtonu i administraciji tadašnjeg predsjednika Bila Klintona pred kraj rata u BiH nije bilo strano razmišljanje o podjeli BiH.