Lukić: Optužnica politički proces kojem ne bi trebalo pristupti

34
Foto: pecat.co.rs

Profesor ustavnog prava Radomir Lukić izjavio je da potvrđivanje optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića predstavlja kreaturu demokratije i politički proces kojem ne bi trebalo pristupiti.

Lukić je rekao da nakon vraćanja optužnice Tužilaštvu na doradu nije sumnjao da će optužnica biti potvrđena.

– Vjerujem i da je samo Tužilaštvo u situaciji u kojoj se nalazi niz građana BiH koji se bore za slobodu, demokratiju i pravdu. Kada je tako, onda im se priprijeti veoma teškim sankcijama, koje u velikom obimu utiču na čovjekov lični, životni, politički, ekonomski i društveni status – naglasio je Lukić, koji je profesor na Pravnom fakultetu u Istočnom Sarajevu.

Iako nije pročitao optužnicu i ne zna koja je pravna kvalifikacija djela protiv Dodika i Lukića, profesor Lukić smatra da se odnosi na nepoštovanje odluka visokog predstavnika koja je sama po sebi antidemokratska.

– Tu navodnu izmjenu i dopunu Krivičnog zakona BiH je navodno utvrdio visoki predstavnik da bi zaštitio sam sebe i svoju ličnost. To je u jednom pravno-istorijskom i pravno-civilizacijskom smislu potpuni nonsens u odnosu na današnje standarde pojma zakona i onoga ko ga donosi – ukazao je Lukić za Srnu.

Prema njegovom mišljenju, riječ je o jednom potpuno političkom suđenju i kreaturi demokratije.

– Krajnje je neobično da onaj koji sa onima koji ga podržavaju u BiH i van nje, među kojima je i mali broj opozicionih stranaka u Srpskoj, zapravo kvari ustavni poredak BiH i nastoji da ga izmijeni kako odgovara onima koji ga podržavaju. To je, zaista, nešto što BiH vraća stotine godina unazad – ističe Lukić.

On je podsjetio da su prije 25 godina, kada je visoki predstavnik jednim dekretom smijenio stotinjak članova tada vladajućeg SDS-a, prilike bile drugačije s obzirom na to da tada nije bilo onih koji bi pružili otpor jednoj takvoj diktaturi.

– Mislim da je proteklih 25 godina dovelo do naše političke zrelosti i da danas zaista moramo da stanemo na stranu onih koji štite Ustav Republike Srpske, ustavni poredak BiH i načelo demokratije. Mislim da tu ne bi trebalo da bude nikakvih oponenata, jer je jasno šta iz toga slijedi – upozorio je Lukić.

Lukić je istakao da ovdje nije riječ o borbi za vlast, mada je neki koji podržavaju visokog predstavnika tako shvataju i upućuju Dodika na suđenje, te da svi jednodušno treba da stanu iza bilo kojeg predsjednika Republike Srpske koji štiti ustavno uređenje Srpske i njene ustavne nadležnosti.

– Sve je ovo jedna velika pravna farsa, kakvih je u istoriji bilo jako mnogo. Smatram da ovom postupku ne treba pristupiti jer učestvovati u njemu znači ući u „bob stazu“ ovih zapadnih zemalja, koje na kraju produkuju negativan rezultat i za predsjednika Republike Srpske i za Srpsku – rekao je Lukić.