Lukić: Optužnica protiv Dodika i Lukića nema uporište ni u jednom pravnom aktu

23
Foto: pecat.co.rs

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić u razgovoru za RTRS izjavio je da je optužnica protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka Kristijana Šmita, jedan od najtežih, vjerovatno i odlučujući trenutak u novijoj istoriji BiH i Republike Srpske.

– Na drugi način, pokušava da se vrati nešto što je bilo prije deset, 15 ili 20 godina, kada su ljudi bez sudskih postupaka kažnjavani oduzimanjem najvažnijih političkih, ekonomskih i građanskih prava. Sada se dešava slično, samo što se stvari pokušavaju upakovati u navodnu pravnu formu, koja to ne može da bude – rekao je Lukić.

On je podsjetio da Srpska, kako je istakao, ima posla sa Ustavnim sudom koji stalno prevazilazi granice svojih nadležnosti i trvdi da Ustav sadrži ono što ne sadrži.

– Takođe, imamo visokog predstavnika koji ne predstavlja suvereni narod Republike Srpske i Federacije BiH, samovoljnog čovjeka koji provodi tuđu politiku, a ne naroda Republike Srpske, pa, ako hoćete, i dobrog dijela FBiH. Taj i takav faktor samostalno mijenja zakone, Krivični zakon BiH i uvodi krivično djelo vlastite samozaštite. Podsjećam, ta ličnost nije zakonski postavljena na funkciju visokog predstavnika u BiH, a sve to rezultira donošenjem pravno neshvatljivih odluka, gdje zapadne sile kažu da je pravo ono što zapovijeda onaj koji vlada, a da nije sve ono što sa sobom nosi pravne, istinske i ljudske vrijednosti – pojasnio je Lukić.

Profesor Lukić je naglasio da optužnica protiv Dodika i Lukića, prema njegovom pravničkom uvjerenju, nema uporište niti u jednom pravnom aktu.

– Da bi nešto bilo nazvano pravom, ono mora imati osnovne atribute prava, a svako moderno pravo potiče iz suverene volje naroda. „Norma“ koju je Kristijan Šmit uveo da bi zaštitio sebe kao takvog, nema atribute prava i to nije pravo u istinskom smislu riječi, nego sila iza koje stoji nekoliko svjetskih država, prije svega Njemačka, koja hoće da se nametne kao ona koja želi da vlada nad Bosnom i Hercegovinom, pa i Evrioskom unijom – kazao je Lukić.