Mađarska opozicija izabrala zajedničkog protivkandidata Orbanu

16

Peter Marki-Zai, konzervativni gradonačelnik malog grada na jugu Mađarske, biće kandidat ujedinjene opozicije koji će se suprotstaviti premijeru Viktoru Orbanu na narednim parlamentarnim izborima na proljeće 2022. godine.

Marki-Zai je u drugom krugu preliminarnih izbora unutar opozicije 17. oktobra pobijedio Klaru Dobrev, potpredsjednicu Evropskog parlamenta i kandidatkinju liberalne partije Demokratska koalicija, sa osvojenih 57 odsto glasova.

– Želimo novu, čistiju, poštenu Mađarsku, a ne samo da zamenimo Orbana ili njegovu partiju – rekao je Marki-Zai pristalicama u Budimpešti, prenio je briselski portal Euraktiv.

Izbore je organizovalo šest opozicionih partija koje su 2020. napravile savez u nastojanju da ostvare bolji uspjeh u većinskom jednokružnom izbornom sistemu koji favorizuje vladajuću desničarsku partiju Fides.

Cilj predizbora opozicije je bio da se izabere samo jedan protivkandidat Orbanu, kao i po jedan kandidat za svaku izbornu jednicu koji će se suprotstaviti Fidesu na izborima u aprilu.

Marki-Zai, katolik i otac sedmoro djece, rekao je da su širom zemlje izabrani čisti kandidati koji će moći da zemlju oslobode „najkorumpiranijeg sistema u hiljadugodišnjoj istoriji Madjarske“.

Tokom kampanje je tvrdio da jedino on može da privuče i ljevičare i konzervativce umorne od Orbanove politike koja često izaziva podjele u društvu, kao što su mjere protiv imigranata i pripadnika LGBT zajednice.

Iako bez partijske mašinerije i značajnih finansijskih sredstava, Marki-Zai je svojim porukama protiv elitizma i korupcije zadobio veliku podršku mladih.

Istraživanja javnog mnjenja ukazuju na izjednačenu trku opozicionog saveza i Fidesa, kao i da Marki-Zai ima više šanse od Dobrev da pobijedi Orbana.

Analitičar Robert Laslo ocijenio je da je konzervativac i katolik Marki-Zai posljednji kandidat opozicije koga je Fides želio.

– Izgleda da je sposoban da privuče nove, još neodlučne glasače a da ne izgubi lijevo-liberalnu bazu sigurnih glasova. Fides će sada biti prinuđen da promeni strategiju kampanje za izbore sljedeće godine – izjavio je Laslo za AFP.

Marki-Zai, ekonomista i inženjer koji je pet godina živio u SAD i Kanadi, pobijedio je 2018. na izborima za gradonačelnika Hodmezevašarhelja, grada sa oko 44.000 stanovnika koji je decenijama bio uporište Fidesa.

U prvom krugu preliminarnih izbora opozicije u septembru pobijedila je Dobrev, kandidatkinja najveće opozicione partije, sa osvojenih 34 odsto glasova. Na drugom mjestu bio je liberalni gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonj sa 27 odsto.

Marki-Zai, koji je učestvovao kao nezavisni kandidat, završio je na trećem mjestu sa 20 odsto glasova.

Karačonj je važio za favorita, ali se povukao iz izborne trke i dao podršku Marki-Zaiju u drugom krugu.

U predizborima opozicije učestvovalo je više od 800.000 ljudi, što je 10 odsto biračkog tela.